BiH

Srpska prodaje avion, početna cijena 1,86 miliona KM

Srpska prodaje avion, početna cijena 1,86 miliona KM
Foto: N.N. | Srpska prodaje avion, početna cijena 1,86 miliona KM

BANJALUKA - Vazduhoplovni servis Republike Srpske objavio je javni konkurs kojim će pokušati da proda cesnu 525, a najniža početna prodajna cijena aviona je 1,15 miliona američkih dolara, odnosno nešto više od 1,86 miliona maraka.

Licitacija će biti održana 19. maja na banjalučkom aerodromu, u prostorijama Vazduhoplovnog servisa Srpske.

U konkursu je objavljeno da se letjelica prodaje u viđenom stanju, onakvom u kakvom se nalazi u momentu prodaje, po principu "viđeno-kupljeno", bez mogućnosti naknadnih prigovora i žalbi. Kriterijum će biti - najviša ponuđena i plaćena cijena.

Prodaja aviona, kako je predviđeno, biće realizovana usmenim javnim nadmetanjem, a ako se ne proda na prvoj licitaciji, ona će biti ponovljena.

I to nije sve - ako ne uspije ni ponovljena licitacija, nadmetanje će se smatrati bezuspješnim, a prodaja će se realizovati neposrednom pogodbom, u postupku u kojem može učestvovati najmanje jedan učesnik.

Kada je riječ o predstojećoj licitaciji, koja će, dakle, biti održana u drugoj polovini maja, ona će se moći održati samo ako na njoj učestvuju najmanje dva kvalifikovana učesnika. Pravila same licitacije biće saopštena učesnicima na početku otvaranja postupka licitacije.

Kako je objavljeno, pravo učešća na licitaciji imaju domaća i strana, kako pravna, tako i fizička lica, ali koja uplate kauciju u iznosu od 50.000 maraka. Kaucija se može uplatiti dok traje javni konkurs, koji je objavljen u četvrtak, 29. aprila, a otvoren je 15 dana. Pritom, kako se dodaje, kaucije, koje na račun prodavca nisu legle do zatvaranja konkursa, neće biti prihvaćene.

U konkursu je naveden i sam princip licitacije - prva ponuda, naravno, ne može biti niža od najniže početne cijene, a svaka sljedeća mora biti za najmanje pet odsto veća od prethodne.

Nakon zaključenja licitacije, utvrđuje se lista ponuđača te se konstatuje koji od njih je ponudio najvišu cijenu i kojem je, kao najpovoljnijem, ponuđen ugovor o kupoprodaji.

Ako kojim slučajem izabrani najpovoljniji ponuđač nakon potpisanog zapisnika odustane od zaključenja ugovora, gubi pravo da mu se vrati uplaćena kaucija.

"Učesnicima licitacije koji joj ne pristupe ili koji tokom licitacije odustanu od nadmetanja, u roku od 15 dana biće vraćena uplaćena kaucija", navodi se u konkursu.

Ipak, ako se avion ne proda na prvoj licitaciji, onima koji su kauciju uplatili biće ponuđeno da im se ona ne vraća ukoliko žele učestvovati na drugoj licitaciji.

O samoj letjelici, odnosno njenim karakteristikama, te očekivanjima od licitacije, "Nezavisne novine" pokušale su komentar dobiti od Sretena Ilića, direktora Vazduhoplovnog servisa Republike Srpske, ali on nije želio odgovarati na naša pitanja, već nam je u telefonskom razgovoru rekao da je, sve što je bitno, objavljeno u konkursu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije