BiH

Većina poslanika NS RS podržava Dodikovu najavu veta na odluku CIK-a

Većina poslanika NS RS podržava Dodikovu najavu veta na odluku CIK-a
Foto: Vladimir Stojaković | Većina poslanika NS RS podržava Dodikovu najavu veta na odluku CIK

BANJALUKA - Većina predstavnika političkih partija u Narodnoj skupštini RS slaže se s tim da ova najviša zakonodavna institucija treba da raspravlja i podrži najavu Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, da će uložiti veto na odluku CIK BiH za potpisivanje ugovora s američkom agencijom za izborne procese IFES.

Imajući u vidu da stranke okupljene oko SNSD-a imaju dvotrećinsku većinu, što je po Dejtonskom sporazumu uslov da bude udovoljeno Dodikovom zahtjevu, izvjesno je očekivati da će se one priključiti Dodikovom stavu, bez obzira na to kako će glasati opozicija.

Dodik je u dopisu strankama zastupljenim u NS RS naglasio da je na sjednici Predsjedništva BiH glasao protiv uvođenja ove agencije u izborne procese i ostavio rok za odgovor u petak do 12 časova.

"Smatram da postoji opasnost od direktnog miješanja u izborni proces", rekao je Dodik.

Milan Petković, potpredsjednik NS RS iz Ujedinjene Srpske, rekao je da očekuje da poslanici dvotrećinskom većinom podrže zaštitu vitalnog interesa.

"Ovakvim sjednicama branimo interese RS i dobro je što iskazujemo jedinstvo srpskog naroda u blokiranju odluka Predsjedništva BiH za koje glasaju Šefik Džaferović i Željko Komšić", rekao je Petković agenciji Srna.

Darko Banjac, poslanik DNS-a, rekao je "Nezavisnim" da Dodikov dopis još nije vidio, ali da je njegov stav da američkim agencijama ne treba dozvoliti da utiču na izbore u BiH jer je, kako je rekao, srpski narod od bombardovanja tokom devedesetih godina prošlog vijeka izgubio povjerenje u američku demokratiju. Maksim Skoko, poslanik SPS, rekao je da oni podržavaju sve napore na postizanju konsenzusa, ali da je preglasavanje srpskog člana Predsjedništva neprihvatljivo.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, rekao je da se radi isključivo o tehničkoj pomoći unapređenja izbornog procesa te da ne vidi razloge da se na ovaj način poteže vitalni nacionalni interes. Jelena Trivić, poslanica PDP-a, rekla je "Nezavisnim" da je Dodikov zahtjev neozbiljan i da je jedino mjesto na kojem o tome treba raspravljati NS RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije