BiH

Vehabijski vođa Bosnić "zvecka" sabljama

Vehabijski vođa Bosnić "zvecka" sabljama
Vehabijski vođa Bosnić "zvecka" sabljama
Dragan Sladojević

BUŽIM, BANJALUKA - Husein Bilal Bosnić, vehabijski vođa i propovjednik vehabizma iz Bužima, u svojoj najnovijoj hutbi spominje sudnji dan, te dodaje da će tada "sablje dobro rezati".

"Neki će kazati kada čuju ovaj hadis: 'Pogledaj, molim te lijepo, vi vazda oko nekih sablji, vi vazda oko nekog oružja!' Svi su naoružani do zuba, i ubiše svagdje. I nene i dede tuku", kaže kontroverzni vehabijski vođa.

Bosnić citira i izjavu jednog propovjednika, koja glasi: "Poslat sam sa sabljom, prije sudnjega dana", da bi potom istakao da je "kijamet blizu", da će doći sudnji dan, te da će tada "sablje dobro rezati".

"I evo, ono što možemo još razumjeti, jeste da će sablje pred sudnji dan dobro rezati. Oni koji ne daju istini da prođe, oni rahmeta i milosti neće imati", poručio je Bosnić.

Dodaje da muslimani, kada sablju nose, upotrebljavaju je "samo kada  gospodar kaže, a ne po svojim ćeifima".

Osvrćući se na nemire u FBiH, Bosnić ističe da "narod sam sebe ponižava", kazavši da je ispravno mijenjati sistem, a ne ljude.

"Nismo ništa riješili ako umjesto Hase ponovo kakvog 'Lopovića' dovedemo. Ako mijenjamo face, ništa nismo riješili, ali ako mijenjamo sistem, onda smo i za ovaj i za budući svijet dobro se opredijelili", kaže Bosnić i moli Alaha da se iz ovoga izvuku poruke, i dodaje "da poniženja neće prestati ako budu leđa Alahovoj knjizi okretali".

"Iz ovoga hadisa pokušaćemo određene poruke i pouke izvući", podvlači Bosnić, te istomišljenicima u hutbi poručuje da je došlo vrijeme da svoje oči dobro otvore.

Svaka ovakva poruka je danas velika opasnost za sve u BiH, kaže Košarac

Da Bosnićeve riječi nisu prošle nezapaženo, svjedoči i podatak da je sporni video, objavljen na YouTubeu, već pogledalo više od 1.800 ljudi. To je i te kako zabrinulo stručnjake za bezbjednost.

Staša Košarac, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH, kaže da je očigledno da na poruke koje šire pripadnici vehabijskog pokreta nema adekvatne reakcije nadležnih institucija.

"Posebno treba istaći da ne postoje adekvatni napori bezbjednosnih i pravosudnih institucija na nivou BiH da se to pitanje riješi. Postavlja se samo pitanje šta je sljedeće. Svaka takva poruka je danas velika opasnost za sve u BiH ", kaže Košarac.

Marko Nicović, član Svjetske asocijacije šefova policija, smatra da je ovo što Bosnić iznosi psihološko provociranje.

"To su pozivi na stvaranje nereda! Reč je o uznemirivanju javnosti, što je takođe krivično delo", naglašava Nicović, dok su iz policijskih agencija ranije naveli da prate postupke vehabija, kako na terenu, tako i na internetu.

"Nezavisne" su već objavile seriju tekstova o frapantnim izjavama Bosnića, ali se on ne smiruje, već i dalje širi svoje stavove među istomišljenicima.

Mržnja prema policiji

U svojoj najnovijoj hutbi Husein Bilal Bosnić raspiruje i mržnju prema policajcima.

Vehabijski lider tvrdi da "policiju ne vole ni najčestitija i najčistija stvorenja - djeca".

"Pitajte djecu policajaca 'volite li svoje babe', pa će reći, ako smiju, iza zatvorenih vrata i gdje ne rade kamere da ih ne vole", naglasio je on.

Bosnićevi stavovi:

•        Zagovarao je da se od Srba i Hrvata uzima deset odsto imovine, po uzoru na Osmansko carstvo, koje je uzimalo harač.

•        Bosnić je ranije izjavio da je "tek počelo da se krvari i neće stati, Alah najbolje zna, dok god ne dođe pobjeda islama".

•        Istomišljenicima je poručivao da treba svi da se mobilizuju, te da stanu u odbranu islama.

•        Njegovi govori u vezi s pozivanjima na džihad koštali su ga nakratko slobode. Hapšen je 2002. godine, ali je ubrzo pušten.

•        Husein Bilal Bosnić, kako je ranije sam potvrdio, živi sa četiri žene, a kako je utvrđeno, vjenčan je samo sa jednom.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije