BiH

Vehid Dedić naljutio Srpsku zbog izjava o Srbima, traži se njegova smjena

Vehid Dedić naljutio Srpsku zbog izjava o Srbima, traži se njegova smjena
Foto: Anadolija/Arhiva | Vehid Dedić naljutio Srpsku zbog izjava o Srbima, traži se njegova smjena

BRATUNAC - Predsjednik Udruženja građana "Istočna alternativa" Republike Srpske Vojin Pavlović podnio je prijavu protiv potpredsjednika Skupštine opštine Bratunac Vehida Dedića, a izjava Dedića izazvala je brojne reakcije u Srpskoj zbog čega se traži i njegova smjena.

Podsjećamo, Dedić je za jednu sarajevsku televiziju govorio o svom učešću u ratu u koji je ušao kao maloljetnik da "brani BiH od agresije", navodeći da je Kravica "oslobađana srcem", o ratovanju na Ozrenu kao pripadnik jedinice "El mudžahedin" i kako je "imao osjećaj da bi ubio sve što je srpsko, makar bilo od dvije kile".

Pavlović je rekao, prenosi Srna, da postoji video-snimak, koji se može naći na društvenim mrežama, u kojem Dedić govori o svom ratnom putu i želji da kolje sve što je srpsko.

"Umjesto da mu se sudi, Dedić je izabran za potpredsjednika Skupštine opštine. On predstavlja ozbiljnu prijetnju za bezbjednost jer se radi o slučaju za psihijatrijsko posmatranje", naglasio je Pavlović, koji je prijavu predao policiji.

"Prijava protiv Vehida Dedića, nakon što stigne u Tužilaštvo BiH, biće proslijeđena tužiocu za ratne zločine", rečeno je u ovoj pravosudnoj instituciji.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović izjavio je da Dedića hitno treba razriješiti sa dužnosti potpredsjednika Skupštine opštine Bratunac.

"Zločine koji su počinjeni nad Srbima u Bratuncu i toj regiji oni ne priznaju, a zna se dobro šta je na tim područjima činio Naser Orić", dodao je Nosović.

I predsjednica Udruženja žena žrtava rata RS Božica Živković Rajilić smatra da Skupština opštine Bratunac treba pod hitno da razriješi dužnosti svog potpredsjednika.

"Treba ga voditi doktoru i odmah razriješiti funkcije da ne uništava ovo malo mira i nešto sloge i napretka u Bratuncu. Pričati takve nebuloze je van svake pameti", rekla je Rajilićeva. Ona smatra da bi za Dedićevu smjenu trebalo da glasaju svi srpski, ali i bošnjački odbornici.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić izjavio je da Dedićevim izjavama treba da se pozabave nadležne institucije jer poruke mržnje prema Srbima ne doprinose pomirenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije