BiH

Veliki broj birača u Banjaluci, u Sarajevu do 10 sati glasalo 14%

Veliki broj birača u Banjaluci, u Sarajevu do 10 sati glasalo 14%
Foto: Anadolija | Veliki broj birača u Banjaluci, u Sarajevu do 10 sati glaslo 14% birača

BANJALUKA/SARAJEVO- Veliki broj prijavljenih birača jutros je na biračkom mjestu u Banjaluci glasao na redovnim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima Republike Srbije.

Do 10 časova u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Banjaluci glasalo je 20,33 posto prijavljenih birača.

"Kao što vidite, izbori protiču u najboljem redu. Na biračkom mestu ima 1.022 upisana birača, preduzeli smo sve mere zaštite", izjavila je Vesna Marinković, konzul Republike Srbije u Banjaluci i predsjednik Biračkog odbora.

Pojasnila je da je izvršena dezinfekcija prostora, obezbijeđena su dezinfekciona sredstva za birače kao i zaštitne maske koje mogu preuzeti oni koji na biralište dođu bez maski.

Iako su ispred prostorija Generalnog konzulata birači čekali u redu, glasali su nakon kraćeg zadržavanja.

"Očekujemo da Srbija prepozna više malo nas preko Drine, Srbe, da nas više pomogne kao što recimo Hrvatska u svom finansijskom godišnjem planu izdvaja određena sredstva za Hrvate u Bosni i Hercegovini", kazao je Marinko Mišić iz Banjaluke.

Dodao je da u svakom slučaju očekuje boljitak.

"Očekujem da izbori, prije svega, prođu fer i korektno, očekujem da glasanje bude pravično i da pobijedi volja naroda", kaže Darko Ostojić iz Čelinca.

Prema njegovim riječima, ovi izbori su izuzetno važni i za birače u Bosni i Hercegovini sa pravom glasa, jer smatra da Srbija ima značajan uticaj, posebno na četiri opštine koje se nalaze na području Federacije Bosne i Hercegovine Grahovo, Glamoč, Petrovac i Drvar.

"Najvjerovatnije će Srbija i dalje da pomaže RS", kazao je on, navodeći da je mnogo značajnih projekata Srbije u RS i BiH.

U Ambasadi Srbije u Sarajevu, gdje se može glasati na parlamentarnim izborima koji se danas održavaju u Srbiji, u nedjelju do deset sati je izašlo 14 odsto od ukupnog broja registrovanih birača.

Iz komisije, koja nadgleda izborni proces u Sarajevu, kazali su da je za parlamentarne izbore u Srbiji u birački spisak upisana 461 osoba od kojih je do deset sati glasalo njih 66. Biralište u Ambasadi Srbije u glavnom gradu BiH otvoreno je u sedam sati, a biće otvoreno danas do 20.

Prilikom dolaska na glasanje svi moraju poštovati higijensko-epidemiološke mjere, što podrazumijeva dezinfekciju ruku i nošenje zaštitnih maski.

U Srbiji se u nedjelju održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, na kojima pravo glasa ima 6.583.665 građana. Oni će svoje biračko pravo moći da iskoriste na 8.386 biračkih mjesta, koja će biti otvorena do 20 sati.

Građani u Srbiji glasaju za novi saziv Skupštine Srbije, Parlamenta Vojvodine i odbornike lokalnih samouprava, dok dijaspora ima pravo glasa na parlamentarnim izborima.

Birači će na parlamentarnim izborima moći da glasaju za 21 listu, a na pokrajinskim izborima u Vojvodini učestvuje devet izbornih lista. Uoči izbora, cenzus za ulazak u Skupštinu Srbije spušten je sa pet na tri posto.

Predizborna tišina počela je 18. juna u ponoć i traje do zatvaranja biračkih mjesta 21. juna u 20 sati.

Preliminarne rezultate izbora Republička izborna komisija (RIK) će objaviti tokom noći u nedjelju, a rok za objavljivanje konačnih rezultata je 25. juni u 20 časova, ukoliko se ne ponavlja glasanje na pojedinim mjestima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije