BiH

Venecijanska komisija: Sve manje vremena za postizanje kompromisa

Venecijanska komisija: Sve manje vremena za postizanje kompromisa
Foto: N.N. | Venecijanska komisija: Sve manje vremena za postizanje kompromisa

SARAJEVO - Zvaničnici Venecijanske komisije naglasili su danas u Sarajevu da su rješenja izmjena Izbornog zakona BiH u rukama domaćih vlasti, posebno zakonodavaca u čijoj je nadležnosti usvajanje.

Oni su u razgovoru sa zamjenicima predsjedavajućih Predstavničkog doma i Doma naroda parlamenta BiH Šefikom Džaferovićem i Safetom Softićem konstatovali da je sve manje vremena za postizanje kompromisa vodećih političkih partija u BiH i za usvajanje prihvatljivog rješenja kojim bi bili izbjegnutii očekivani problemi u primjeni rezultata izbora koji će biti održani u oktobru, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Džaferović i Softić saglasili su se sa ocjenom da je, nakon što je Centralna izborna komisija BiH raspisala opšte izbore, sužen manevarski prostor za postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Oni su iznijeli stav da nastavak razgovora, koji se vode uz medijaciju predstavnika EU i SAD, a u koje su se uključili i predstavnici Venecijanske komisije kao savjetodavnog tijela Savjeta Evrope, šalje poruku da mogućnost dogovora postoji i da BiH nakon opštih izbora u oktobru neće ući u krizni period u vezi sa primjenom izbornih rezultata.

Naglašeno je da je prioritetna obaveza Parlamentarne skupštine BiH da usvoji izmjene Izbornog zakona BiH i da zakonodavna procedura u oba doma neće predstavljati problem, ukoliko bude postignut politički dogovor o ovom važnom pitanju.

U vezi sa tim rečeno je da treba biti uporan u traganju za rješenjima, te izražena nada da će kod političkih predstavnika uključenih u razgovore prevladati razum i volja da bude riješeno ovo pitanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije