BiH

Veto Kluba Bošnjaka na Rezoluciju o vojnoj neutralnosti RS bez podrške u Vijeću naroda

Veto Kluba Bošnjaka na Rezoluciju o vojnoj neutralnosti RS bez podrške u Vijeću naroda
Foto: Fena | Veto Kluba Bošnjaka na vojnu neutralnost RS bez podrške u Vijeću naroda

BANJALUKA - Na sjednici Vijeća naroda Republike Srpske danas nije podržan veto Kluba Bošnjaka na Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske.

Ovo pitanje razmatraće u narednih sedam dana Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske, najavila je predsjedavajuća Vijeća naroda Nada Tešanović, a konačnu riječ, ukoliko ni tada ne bude dogovora, o tom dokumentu će dati Ustavni sud Republike Srpske.

Potpredsjednik Vijeća iz reda bošnjačkog naroda Kemo Čamdžija rekao je da je Klub Bošnjaka pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, jer je za taj narod Rezolucija o vojnoj neutralnosti Republike Srpske neprihvatljiva, kao i zaključci kojima se osporavaju svi raniji dokumenti o vojnim savezima u koje bi se BiH mogla uključiti. 

"Euroatlantske integracije podrazumijevaju pristupanje NATO paktu, a sada jedan entitet donosi rezoluciju i stav da Republika Srpska u skladu s tim aktom neće ući u NATO, što je suprotno Ustavu BiH. Time su preuzete ingerencije institucija BiH", upozorio je Čamdžija. 

Delegat Kluba Srba u Vijeću naroda Pero Petrović je istakao da je rezolucija o vojnoj neutralnosti Republike Srpske politički, a ne opšti pravni akt, zbog čega Bošnjaci nisu trebali pokretati zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. 

Smatra da Klub Bošnjaka nije mogao staviti veto na cijeli tekst Rezolucije, već samo neke njegove dijelove.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda stavio je 27. oktobra, veto na Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske.

Šef bošnjačkog kluba Mujo Hadžiomerović ranije je rekao za Fenu da su pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, jer se ovim, kako je naveo, pravno-političkim aktom zadire u nadležnosti države BiH.On je dodao da je pitanje odbrane u nadležnosti državnih, a ne entitetskih institucija.

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske su 18. oktobra, bez prisustva opozicije i Koalicije “Domovina”, usvojili Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske.

U tom dokumentu se navodi da je Republika Srpska opredijeljena da svaki budući status koordinira s Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije