BiH

Vidovdan obilježen širom Republike Srpske i Srbije

Vidovdan obilježen širom Republike Srpske i Srbije
Foto: Srna | Vidovdan obilježen širom Republike Srpske i Srbije
N.N.

BANJALUKA - Na Ravnoj Romaniji održana je centralna manifestacija povodom Vidovdana-krsne slave Vojske Republike Srpske.

Dan kada je vojska Cara Lazara na Kosovu odbranila hrišćanstvo, nije slučajno izabran za krsnu slavu VRS, poručeno je sa Romanije. Borci Romanije i Sarajevsko-romanijske regije u stvaranju Srpske dali su nemjerljiv doprinos.

Vidovdanske svečanosti počele su služenjem Svete arhijerejske liturgije i parastosom poginulim pripadnicima Vojske Republike Srpske u manastiru Svetog Georgija- romanijskoj Sokolici, na čijim su zidovima ispisana imena 4.000 pripadnika VRS iz Sarajevsko-romanijske regije, poginulih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Besjedeći o Vidovdanu vladika Bihaćko-petrovački Atanasije, rekao je da je sve danas prisutne na Romaniju sabrala svjetlost Hristova i djela srpskih vitezova koji nisu živote žalili da sačuvaju svoj narod i vjeru hrišćansku.

Centralnoj proslavi Vidovdana prisustvovao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da je Vidovdan dan kada se sreću ljudi sa različitim pogledima i političkim opredjeljenjima, ali svi jedinstveni u onome što je najvažnije - a to je očuvanje Republike Srpske.

Napominjići da je o Vidovdanu mnogo toga rečeno, Dodik je naglasio da je imao čast, zadovoljstvo i rijetku životnu priliku da je kao poslanik Narodne skupštine Republike Srpske u Banjaluci glasao za Zakon o formiranju Vojske Republike Srpske koja je iznikla iz narod i koja je pokazala sve svoje sposobnosti da odbrani svoj narod i srpska ognjišta tokom proteklog rata.

"Volja Vojske Republike Srpske i srpskog naroda da brani ognjišta, domovinu, otadžbinu, srpski narod, naš identitet, jezik, vjeru, pravo na krsnu slavu uvijek je ovdje na Romaniji bila na visokom nivou. Ta volja danas mora da bude još jača",  poručio je Dodik.

Istakao je da svi moramo da budemo okupljeni oko Republike Srpske i da maksimalno iskoristimo sve šanse za njen razvoj i rast.

Dodik je naglasio da je kao predsjednik Republike ponosan na rad predsjednika Boračke organizacije Srpske u nastojanju da obezbijedi bolji status boraca, ali i činjenice da se kao organizacija izdigne iznad političkih i drugih procesa, te postane mjesto moralnog procjenjivanja onoga što se radi u ime i za dobrobit Republike Srpske.

Predsjedniku Srpske danas su predstavnici "Noćnik vukova" iz Rusije, koji su prisustvovali centralnoj proslavi na Ravnoj Romaniji, uručili ikonu, poklon vođe ruskih "Noćnih vukova" Aleksandra Zaldastanova Hirurga.

Centralnoj proslavi na Ravnoj Romaniji prisustvovao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Ivanić je rekao da je Vidovdan dan koji je obilježio srpsku istoriju i koji sve Srbe obavezuje da mu se stalno vraćaju.

"Bez Vidovdana nema Srba još od Kosova. Vidovdan je obilježio i naše korijene i našu istoriju i naše temelje" , istakao je Ivanić obraćajući se zvanicama.

Čestitajući vojnicima i oficirima krsnu slavu, Ivanić je izrazio zadovoljstvo prisustvom ovoj manifestaciji.

"Drago mi je da sam danas ovdje iz dva razloga - prvi jer je Vidovdan dan koji je krsna slava VRS, a drugi razlog jer se krsna slava obilježava na Romaniji, planini koja je ponos srpskog naroda, koja je dala ljude koji su bili ključni stubovi VRS i jedinice koje nisu gubile nego pobjeđivale", istakao je Ivanić.

Povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, predsjednik Srpske posthumno je odlikovao 200 boraca, Medaljom zasluga za narod.

Čestitke vojnicima uputili su premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine odlukom Narodne skupštine Srpske Republike BiH u Banjaluci. Integrisana je u Oružane snage BiH kao Treći puk.

Prvi pješadijski bataljon Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH obilježio je danas u Banjaluci krsnu slavu- Vidovdan.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić ocijenio je danas na Sokocu da položaj boračkih kategorija, koje su najzaslužnije za stvaranje Srpske, nije onakav kakav bi trebalo da bude i da ga je neophodno što prije poboljšati.

Savčić je naglasio da su tri najveća problema sa kojima se suočavaju te kategorije - nepoštivanje Zakona o pravima boraca pri zapošljavanju, status Boračke organizacije koja je izjednačena sa ostalih 29 postojećih u Srpskoj i neistraživanje događaja iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je Vidovdan možda najznačajniji datum u istoriji srpskog naroda, oličenje herojstva, nacionalnog ujedinjenja i borbe za slobodu.

Komandant Trećeg /Republika Srspka/ puka Oružanih snaga BiH Nedeljko Kopuz rekao je da Vidovdan zauzima posebno mjesto, ne samo u srcima i pamćenju, već u cjelokupnoj istoriji srpskog naroda.

On je naglasio da je to bio i ostao simbol sabornosti i odlučnosti da kroz vijekove srpski narod ostane na ovim prostorima.

"Kao i knez Lazar kada je poveo vojsku na Kosovo, tako se mi prije 25 godina nismo uplašili svjetske zavjere koja je poprimila zastrašujuće razmjere, a Vojska Republike Srpske nije ustuknula pred velikom svjetskom silom, pred tolikim izlivom mržnje i svakodnevnim lažima", rekao je Kopuz na Ravnoj Romaniji, gdje je održana centralna svečanost proslave Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

U Crkvi Svetog Velikomučenika kneza Lazara u banjalučkom naselju Lazarevo služena je Sveta arhijerejska liturgija i parastos srpskim vojnicima poginulim od Kosovskog boja do danas.

Komandant Prvog pješadijskog bataljona Savo Vidaković naveo je da pripadnici ove vojne formacije godinama baštine i njeguju tradicije Vojske Republike Srpske, te pokazuju zajedništvo sa narodom. Istakao je da je Vidovdan važan ne samo za bivše borce VRS, već i sadašnje pripadnike OS BiH iz reda srpskog naroda.

General Vojske Republike Srpske Dragomir Keserović naglasio je da je značajno obilježavati Vidovdan, kako se ne bi zaboravilo djelo VRS, koja je zajedno sa narodom i političkim rukovodstvom izgradila Srpsku.

"Srpska je tvorevina koja ima perspektivu i bez koje nama ne bi bilo opstanka na ovom prostoru", poručio je Keserović.

Pripadnici Trećeg pješadijskog puka Vidovdan su tradicionalno obilježili i u kasarni "Kozara" sa sveštenstvom i vjernicima Srpske pravoslavne Crkvene Opštine Lazarevo.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik nakon obilježavanja Vidovdana na Ravnoj Romaniji, u Andrićgradu je prisustvovao otvaranju Sajma knjiga i otkrivanju spomenika Mehmed-paši Sokolovića u Višegradu.

Patrijarh srpski Irinej služio je parastos kosovskim junacima na Gazimestanu, pred velikim brojem okupljenih Srba, pristiglih iz svih krajeva Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, na obilježavanju Vidovdana u Kruševcu, da Srbi nikada više ne smiju da se dijele, da moraju da baštine, čuvaju i odbrane najveće vrijednosti - nezavisnost i slobodu.

"Obećavam da nikada nećemo odustati od naše borbe za srpsku čast, srpsko časno ime, srpsku istoriju i srpsku budućnost. Sačuvaćemo srpsku zemlju i srpske svetinje, umećemo da sačuvamo naš narod gde god da se nalazi", rekao je Vučić. 

(NN/rtrs.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije