BiH

Vidović: Centralna banka krši Ustav BiH i nadležnosti

Vidović: Centralna banka krši Ustav BiH i nadležnosti
Foto: N.N. | Vidović: Centralna banka krši Ustav BiH i nadležnosti

​BANJALUKA – Ministarstvo finansija RS daće instrukcije finansijskim institucijama RS da ne udovolje zahtjevu Centralne banke BiH da joj se omogući kontrola platnog prometa u RS, rekla je Zora Vidović, ministrica finansija RS.

Prema njenim riječima, isključiva nadležnost kontrole unutrašnjeg platnog prometa je na nivou RS, te da bi realizacija zahtjeva Centralne banke BiH bio protivustavan čin i suprotan Zakonu o Centralnoj banci BiH.

"Mi smo nezvanično saznali da je Centralna banka BiH donijela odluku da vrši kontrolu platnog prometa u entitetima. Centralna banka BiH može da donosi propise u okviru Zakona o Centralnoj banci BiH kojim je definisano isključivo bavljenje monetarnom politikom", rekla je Vidovićeva.

Vidovićeva je rekla da je žalosno što predstavnici RS u Centralnoj banci nisu reagovali da se ovakvo djelovanje spriječi.

Ona je dodala i da je Centralna banka prije nekoliko sedmica obavijestila Ministarstvo finansija RS da želi da formira registar računa fizičkih lica, u trenutku kad se u proceduri Narodne skupštine RS nalazio zakon o unutrašnjem platnom prometu kojim je definisano da će Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge RS obavljati taj posao.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije