BiH

Vigemark: Iduća godina veoma bitna za BiH

Vigemark: Iduća godina veoma bitna za BiH
Foto: Arhivska fotografija | Vigemark: Iduća godina veoma bitna za BiH
Srna

SARAJEVO - Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigermark rekao je danas da će iduća godina biti veoma bitna za BiH kada je riječ o evropskim integracijama i dodao da će u prvoj polovini 2019. BiH dobiti mišljenje Evropske komisije u kojem će biti "naznačene smjernice u smislu strategije i puta reformi koje ova zemlja treba da preduzme".

"Nadamo se da će i sljedeći saziv institucija, parlamenata i sve stranke koje dobiju mandate iduće četiri godine iskoristiti konstruktivno u smjeru integrisanja BiH u EU", rekao je Vigemark na konferenciji "Evropa, BiH i austrijsko predsjedavanje EU", koju su zajednički u Sarajevu organizovali Ambasada Austrije i Panevropska unija u BiH.

On je rekao da u BiH još nedostaje širi dijalog o tome šta znači proces evropskih integracija, posebno za mlade, te kako prevazići prepreke na tom putu.

Vigemark je istakao da je svaki dijalog o evropskim integracijama BiH i regiona Balkana važan jer je to jedna od tema o kojoj su saglasni učesnici političkog života.

"S obzirom na to da je u toku predizborna kampanja, nastojimo da izbjegavamo političke komentare koji bi mogli biti pogrešno interpretirani. Ali, sudeći prema komentarima tokom konferencije, čini se da u BiH još nedostaje širi dijalog šta znači proces evropskih integracija", rekao je šef Delegacije EU i dodao da je dobrodošla svaka vrsta političke debate u smjeru šta treba preduzeti na evropskom putu.

Domaćin konferencije ambasador Austrije u BiH Martin Pamer istakao je da je današnji skup bio prilika da se razgovara o ključnim pitanjima koja se odnose proces evropskih integracija, te o neophodnim koracima koji se odnose na reforme.

"Nadamo se da će Evropa i reforme biti tema tokom prediziborne kampanje i da će ove snage koje osvoje izbore imati odgovornost i znati šta treba da rade. Nadamo se da će sa velikom energijom i na konstruktivan način nastaviti put BiH ka Evropi", rekao je Pamer.

Kada je riječ o evropskim integracijama, on je naglasio da je BiH na pravom putu od 2015. godine i da je dosta toga urađeno, uprkos činjenici da se Reformska agenda ne sprovodi u potpunosti.

Šef Odjeljenja za proširenje EU pri Ministarstvu inostranih poslova Austrije Klaus Volfer rekao je da je tokom današnje konferencije, osim otvorenih političkih pitanja, bilo riječi i o migracijama i kulturi kompromisa koja predstavlja temelj EU.

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Josip Brkić izrazio je zahvalnost organizatorima konferencije koja je bila prilika da se govori i o dostignućima BiH u protekle četiri godine na evropskom putu.

"Imali smo mogućnost da napravimo analizu stanja od 2015. godine kada je odblokiran evropski put stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, predajom zahtjeva za članstvo BiH, pozitivnim mišljenjem Evropskog savjeta o zahtjevu BiH, dobijanjem Upitnika i dodatnih pitanja Evropske komisije", rekao je Brkić.

On je ponovio da će u dogledno vrijeme Evropska komisija dati svoje mišljenje, koje će za vlasti izabrane na predostojećim izborima u oktobru predstavljati dobar temelj za nastavak približavanja BiH Evropskoj uniji.

Član Predsjedništva Panevropske unije u BiH Osman Topčagić istakao je da je, i pored predizborne kampanje, neophodno održati interes političkih aktera i javnosti za proces evropskih integracija.

"Smatramo da i u vrijeme predizborne retorike proces evropskih integracija treba da se odvija i intenzivira kako bi BiH mogla da sustiže susjede i u dogledno vrijeme dobije kandidatski status", rekao je Topčagić.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

mil-cer

HALLO BOSNo EU SE RASPADA...pogledajte samo šta je EU uradila u Hrvatskoj.. Hrvatska je pred bankrotstvom. .mladi napuštaju zemlju...pogledajte samo slede i snimke iz Osijeka . .Osijek je potpuno prazan grad...Slavonske ravnice su puste i niko ih ne obrađuje....PROPUSTE SE NARODE EVROPSKA I TEGRACIJA ZNAČI PROPAST..

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije