BiH

Vigemark: Jednaka zastupljenost žena u vlasti je zakonska obaveza

Vigemark: Jednaka zastupljenost žena u vlasti je zakonska obaveza
Foto: Ilustracija | Vigemark: Jednaka zastupljenost žena u vlasti je zakonska obaveza

SARAJEVO - Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark pozvao je političke stranke i njihove lidere da, imajući u vidu da su u toku koalicioni pregovori, poštuju zakon i osiguraju ravnopravnu rodnu zastupljenost u vlasti, što znači da ima barem 40 odsto žena.

Vigemark je pozdravio znatno poboljšanje kada je riječ o rodnoj zastupljenosti u šest kantonalnih skupština nakon opštih izbora i to u Hercegovačko-neretvanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Sarajevskom, Tuzlanskom i Unsko-sanskom kantonu.

On je naglasio da se ovaj pozitivni trend nije odrazio u cijeloj BiH.

U saopštenju je navedeno da nije riječ samo o brojevima, već i o kvalitetu vođstva, jer "zemlji treba više ministara i zakonodavaca koji mogu jasno artikulisati interese žena u društvu i podstaknuti značajne promjene".

"Dokazano je da zemlje sa većim brojem žena na visokim političkim pozicijama postižu bolje rezultate, kako u smislu demokratskih, tako i ekonomskih tranzicija. Ne radi se o političkoj korektnosti, već je riječ o efikasnosti i uspješnosti u modernom svijetu gdje su žene i muškarci ravnopravni", rekao je Vigemark.

On je pohvalio nedavno usvajanje novog Džender akcionog plana BiH, naglašavajući da on pruža okvir vlastima na svim nivoima da bi posvetili dovoljno stručnosti i resursa za njegovo sprovođenje, prenoseći riječi u djela.

Vigemark je pohvalio i koalicione programe političkih stranaka koji teže integrisanju principa rodne ravnopravnosti u skladu sa odgovornostima koje proističu iz domaćeg zakonodavstva u BiH, na svim nivoima vlasti.

U saopštenju je navedeno da EU očekuje od političkih stranaka da u znatnoj mjeri usklade političke planove i ispune obaveze prema biračima.

"Od stranaka očekujemo da naprave iskorak i značajno povećaju učešće žena na vodećim položajima politike BiH. Unutar je dometa BiH da postigne rodnu ravnopravnost na svim nivoima vlasti u BiH", istakao je Vigemark.

On je dodao da je jednaka zastupljenost žena u izvršnim i zakonodavnim tijelima zakonska obaveza, te da će poboljšati izglede za integraciju BiH u EU. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije