BiH

Vigemark: Očekujemo napredak od BiH tokom marta

Vigemark: Očekujemo napredak od BiH tokom marta
Foto: N.N. | Vigemark: Očekujemo napredak od BiH tokom marta
Srna

SARAJEVO - Institucije EU očekuju da će vlasti BiH tokom marta napraviti iskorake na uspostavljanju vlasti i nastavku reformi, što bi bila najbolja reklama za dobijanje pozitivnog mišljenja i sticanje statusa kandidata za pregovore za članstvo, rekao je šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark.

Vigemark je za "Večernji list", izdanje za BiH, istakao da je to složena procedura koja traži kompromise.

On je naglasio da EU želi što prije da vidi formiran Savjet ministara, Vladu Federacije BiH jer evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han dolazi 28. marta u BiH, gdje će razgovarati o reformama i želio bi da vidi da postoji dogovor o formiranju Savjeta ministara.

Vigemark smatra da u kratkoročnom ili srednjoročnom periodu nisu moguće značajnije promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"EU ne kaže da prava konstitutivnih naroda trebaju da budu ukinuta, a najbolji primjer je Belgija, gdje se stvari više zasnivaju na jeziku i razlikama između flamanske i valonske zajednice", naveo je Vigemark.

On je rekao da se u BiH mnogo toga može biti usklađeno sa standardima EU i evropskim pravnim nasljeđem, bez mijenjanja zareza u Ustavu BiH, ali da će neka pitanja zahtijevati i ustavne promjene.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije