BiH

Vigemark: Političke stranke da prestanu sa dizanjem tenzija

Vigemark: Političke stranke da prestanu sa dizanjem tenzija
Foto: Srna | Vigemark: Političke stranke da prestanu sa dizanjem tenzija

MOSTAR - Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark pozvao je predstavnike političkih stranaka u BiH da što prije formiraju vlast na svim nivoima i prestanu sa dizanjem tenzija.

Na pitanje Srne da prokomentariše najavu SDA da će pokrenuti pravnu proceduru preispitivanja naziva Republike Srpske i da li je ona i u funkciji blokiranja formiranja vlasti, Vigemark je rekao da nije u prilici da komentariše pojedinačne inicijative političara u BiH, te dodao da takve inicijative nisu nešto što će pomoći da se vlast formira.

"Nije moje da komentarišem pojedinačne inicijative, ali bih se ponovo vratio na temu implementacije izbornih rezultata i u tom kontekstu se treba zapitati da li će ovakve inicijative ubrzati ili usporiti provođenje izbornih rezultata", naveo je Vigemark.

Prema njegovim riječima, druga stvar je opšta atmosfera u zemlji.

"Neke dodatne tenzije u BiH su zadnja stvar koja nam je potrebna, posebno u ovom periodu nakon izbora. U ovom trenutku bilo bi najvažnije da se fokusiramo na sprovođenje izbornih rezultata i nakon toga krenuti sa sprovođenjem reformi", rekao je Vigemark nakon sastanka sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem u Mostaru.

On je rekao da je sa svim predstavnicima političkih stranaka razgovarao o formiranju vlasti u BiH, o čemu će obavijestiti Brisel.

"Još jednom ću ohrabriti političare da izbjegnu problematizovanje i politiku ultimatuma i okrenu se komprimisima i međusobnoj saradnji u interesu građana. Nažalost, postoji tendencija da se tenzije podižu, da uvijek razgovaramo o krizama. Ova zemlja može napredovati samo kroz saradnju i međusobno poštivanje prava svih", naveo je Vigemark.

Čović je izjavio da je Vigemarka upoznao o razgovorima koje je vodio sa političkim liderima u vezi sa implementacijom izbornih rezultata, te mu prenio stavove HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora.

"Iznio sam jasno opredjeljenje što se tiče HDZ-a, da je evroatlantski put strateški interes hrvatskog naroda u BiH, da ćemo nastojati da tamo gdje mi djelujemo izgrađujemo takav ambijent. Ne postoji nikakva prepreka da još ubrzanije idemo da realizujemo naš kandidatski status", rekao je Čović.

Čović je ponovio da je izmjena Izbornog zakona BiH uslov za formiranje vlasti na nivou Federacije BiH.

On je naveo da se moraju birati riječi i da se ne treba ići sa pojedinačnim inicijativama koje će stvarati neugodnosti na političkoj sceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije