BiH

Vigemark: Usvojiti izmjene i dopune zakona o krivičnom postupku

Vigemark: Usvojiti izmjene i dopune zakona o krivičnom postupku
Foto: N.N. | Vigemark: Usvojiti izmjene i dopune zakona o krivičnom postupku

SARAJEVO - Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark pozvao je danas delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da preuzmu odgovornost i usvoje neophodne izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH.

"Duboko smo zabrinuti zbog neusvajanja relevantnih izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH, koji treba uskladiti sa Odlukom Ustavnog suda BiH iz 2017. godine kao i međunarodnim i evropskim standardima", rekao je Vigemark uz ocjenu da izmjene i dopune Zakona koje je već usvojio Predstavnički dom ispunjavaju potrebne standarde.

Prema njegovim riječima, druge predložene izmjene i dopune, koje su do sada razmatrane, oslabile bi vladavinu prava i potkopale mogućnost pravosuđa da se bori protiv teških oblika kriminala, a posebno organizovanog kriminala i korupcije.

"Pogotovo, izostavljanje pojedinih krivičnih djela kao što su prevara u službi ili pronevjera u službi i terorizam šalje negativan signal prema građanima BiH i EU", naveo je Vigemark, koji je i specijalni predstavnik EU, u izjavi za javnost.

On je apelovao da delegati u Domu naroda što prije usvoje konačne izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH i na taj način pokažu svoje opredjeljenje da djeluju kao vjerodostojan partner EU i njenih članica u borbi protiv teških oblika kriminala i osiguravanju javne bezbjednosti u BiH i šire.

"To je suštinsko pitanje za vladavinu prava u BiH i takođe će biti uzeto u obzir u pripremi mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU", rekao je Vigemark.

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nalaze se tri prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH - prijedlog koji je na prijedlog Amira Fazlića usvojio Predstavnički dom, te prijedlozi iza kojih stoje SDA, odnosno HDZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije