BiH

Vigemark: Usvojiti izmjene i dopune zakona o krivičnom postupku

Vigemark: Usvojiti izmjene i dopune zakona o krivičnom postupku
Foto: N.N. | Vigemark: Usvojiti izmjene i dopune zakona o krivičnom postupku
Srna

SARAJEVO - Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark pozvao je danas delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da preuzmu odgovornost i usvoje neophodne izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH.

"Duboko smo zabrinuti zbog neusvajanja relevantnih izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH, koji treba uskladiti sa Odlukom Ustavnog suda BiH iz 2017. godine kao i međunarodnim i evropskim standardima", rekao je Vigemark uz ocjenu da izmjene i dopune Zakona koje je već usvojio Predstavnički dom ispunjavaju potrebne standarde.

Prema njegovim riječima, druge predložene izmjene i dopune, koje su do sada razmatrane, oslabile bi vladavinu prava i potkopale mogućnost pravosuđa da se bori protiv teških oblika kriminala, a posebno organizovanog kriminala i korupcije.

"Pogotovo, izostavljanje pojedinih krivičnih djela kao što su prevara u službi ili pronevjera u službi i terorizam šalje negativan signal prema građanima BiH i EU", naveo je Vigemark, koji je i specijalni predstavnik EU, u izjavi za javnost.

On je apelovao da delegati u Domu naroda što prije usvoje konačne izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH i na taj način pokažu svoje opredjeljenje da djeluju kao vjerodostojan partner EU i njenih članica u borbi protiv teških oblika kriminala i osiguravanju javne bezbjednosti u BiH i šire.

"To je suštinsko pitanje za vladavinu prava u BiH i takođe će biti uzeto u obzir u pripremi mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU", rekao je Vigemark.

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nalaze se tri prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH - prijedlog koji je na prijedlog Amira Fazlića usvojio Predstavnički dom, te prijedlozi iza kojih stoje SDA, odnosno HDZ.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 1

DraganRankitic

Opet ovaj komedijaš. Pa on je isto ovo laprdao i pre dva meseca. Dejtonskoj uniji FBiH i RS (bivšoj Brozovoj veštačkoj tvorevini S.R. BiH) ne treba nikakav "zakon o krivičnom postupku" na nivou unije. Sasvim su dovoljna dva zakona o krivičnom postupku na nivou entiteta (država članica FBiH i RS). Otkud je takav zahtev za nepotrebnu centralizaciju pravosudnih organa uslov za približavanje EU? To je obična podvala koju i treba odbaciti.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije