BiH

Vigemark: Značajna uloga lokalne zajednice u procesu evropskih integracija

Vigemark: Značajna uloga lokalne zajednice u procesu evropskih integracija
Foto: Arhivska fotografija | Vigemark: Značajna uloga lokalne zajednice u procesu europskih integracija

ŠIROKI BRIJEG - U okviru projekta "Lokalna zajednica prEUzima inicijativu" u petak je u Širokom Brijegu održana javna debata o ulozi lokalne zajednice u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Specijalni predstavnik EU Lars-Gunar Vigemark uoči debate novinarima je izjavio kako je cilj ovakvih okupljanja razgovarati s građanima, predstavnicima civilnog društva, te lokalnom upravom o procesu evropskih integracija jer, kako je kazao, taj proces nije nešto što je ograničeno samo u rukama političkih elita i birokrata koji sjede u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci nego je to proces koji pripada svima.

“Lokalne zajednice su zapravo one koje će imati najveće koristi od procesa evropskih integracija. Razlog tomu nisu samo sredstva koja su dostupna već je tu i direktna korist od poboljšanja u oblasti reforme javne uprave, zdravstva, obrazovanja, odnosno unapređenja kvaliteta života građana”, kazao je Vigemark.  

Na debati je učestvovalo i ekspert za pitanje EU integracija iz Hrvatske Daniel Mondekar ocijenivši ovakve debate najboljom vrstom projekata u komunikaciji s građanima o potencijalima i prednostima u članstvu u Evropskoj uniji, dodavši pri tome kako će na današnjem skupu prenijeti hrvatsko iskustvo.

“Proces pregovora je proces u kojemu, uz politiku i parlament, trebaju učestvovati i jedinice lokalne samouprave, poslovni biznis sektor i organizacije civilnog društva”, rekao je Mondekar u izjavi novinarima.    

Na debati je učestvovao i poljski ambasador u BiH Andrej Kravcnjak koji je govorio, uz ostalo, o iskustvu Poljske u pristupanju Evropskoj uniji.  

“Mi smo imali donekle lakši put u Evropsku uniju budući da je Poljska jedinstvena zemlja tako da smo imali jedinstvenu administraciju. Ali, smo s druge strane imali to regionalno pitanje koje je više bilo vezano za to kako napraviti tranziciju u demokratiji”, kazao je poljski veleposlanik.

Naglasio je kako je poljski put u Evropsku uniju i evropske integracije bio uglavnom zasnovan na osnaživanju i izgradnji kapaciteta najnižih administrativnih jedinica vlasti te kako su ponosni na to koliko su snažne njihove lokalne zajednice i lokalna uprava.

“Došli smo do toga da to predstavlja jedan model po kojem se trebaju razvijati lokalne uprave. Imamo jaku administraciju na tom nivou sa snažnim kompetencijama”, kazao je ambassador te naveo kako 40 posto izvora financijskih sredstava iz Evropske unije u Poljskoj se troši u lokalnim zajednicama.

“Smatram da ta naša praksa može poslužiti kao jako interesantan primjer za Bosnu i Hercegovinu”, zaključio je poljski ambasdor.

Nakon Širokog Brijega javna debata o ulozi lokalne zajednice u procesu pristupanja EU iduće sedmice biti održana u Stocu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije