BiH

Vikiliks: U BiH teroristi iz Kuvajta

LONDON - Američka ambasada u Kuvajtu je u depeši od januara 2008. godine, koja govori o finansiranju terorista, spomenula i trojicu Kuvajćana, koji se nalaze na UN-ovoj listi lica povezanih sa terorističkim aktivnostima, a jedno od njih boravilo je i u BiH, objavio je juče Vikiliks.

U ovoj depeši spominje se i intervju koji je Ali Ali, jedan od pomenutih, dao za lokalne novine, u kojem otvoreno priznaje da podržava džihad.

"Bio sam u BiH i priznajem da sam počastvovan time", kazao je Ali Ali.

Sjedinjene Američke Države (SAD) treba snažnije da se angažuju za ustavnu reformu u BiH, a Srbija ne može dobiti i EU i Kosovo, novi su detalji o diplomatskim stavovima SAD i njenih evropskih saveznika koje je juče objavio Vikiliks.

Najnovija depeša u kojoj se spominju Srbija i BiH je iz Ambasade SAD u Francuskoj, a datira od februara ove godine. U ovoj depeši naveden je razgovor Rolanda Galharagua, pomoćnika državnog sekretara za kontinentalnu Evropu u Vladi Francuske, sa dvojicom američkih diplomata, koji izvještavaju Vašington o nadolazećim teškim pitanjima za transatlantske odnose zbog "smanjenog američkog angažmana u BiH", te Avganistana.

Na sajtu Vikiliksa objavljen je i telegram u kojem su bugarske tajne službe obavijestile SAD o sporazumu o slanju oružja, vrijednom 78 miliona evra, koji je jedan biznismen iz Srbije postigao s Jemenom, a isporuku je trebalo da izvrše bugarske fabrike za oružje.

U telegramima koji su iz Ambasade SAD stigli u Vašington stoji da je Slobodan Tešić sklopio ugovor, kojim je predviđeno da Jemenu budu isporučeni snajperi, municija i bestrzajni topovi.

Bugarska ambasada u Sani obavijestila je svoje američke kolege da iza isporuke stoji Tešić, koji se nalazi na spisku lica UN-a kojima je zabranjeno putovanje na osnovu Rezolucije 1521. Tešić je pokušao da uđe u Bugarsku tokom 2005. godine, ali je vraćen, jer se nalazio na spisku UN-a.

Ova isporuka bila je u direktnoj vezi sa drugom iz prve polovini ove godine. Riječ je o isporuci oružja Jemenu od 55 miliona dolara, koju je trebalo da obavi bugarska vlada, uz blagoslov SAD.

Priprema za realizaciju sporazuma počela je 5. januara, ali isporuka nije izvršena, zbog nestabilnog stanja u Jemenu i pojačane kontrole u vezi s isporukama oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije