BiH

Virus korona skraćuje rokove Izbornog zakona BiH?

Virus korona skraćuje rokove Izbornog zakona BiH?
Foto: N.N. | Virus korona skraćuje rokove Izbornog zakona BiH?

SARAJEVO, BANJALUKA - Centralna izborna komisija BiH (CIK) usvojila je inicijativu da se pokrene procedura izmjena Izbornog zakona BiH, a gotovo je sigurno da će eventualne izmjene podrazumijevati skraćenje izbornih rokova.

U CIK-u su nam potvrdili da je na posljednjoj sjednici inicijativa prihvaćena, ali da će stručne službe CIK-a tek u narednim danima definisati u kojem smjeru će te izmjene ići.

"Rano je govoriti bilo šta. Stručne službe treba da pripreme prijedloge i dok se ne usaglasi jedinstven stav CIK-a, rano je bilo šta govoriti", rekla je Maksida Pirić, portparol Centralne izborne komisije BiH.

Prema nezvaničnim informacijama, izmjene Izbornog zakona ići će u smjeru skraćivanja rokova, ali će ostaviti i mogućnost da se lokalni izbori, planirani za oktobar, zbog situacije sa virusom korona odgode.

"Po sadašnjem zakonu, najdalje do 4. maja trebalo bi da budu raspisani izbori i od tada počinju teći rokovi, od prijave kandidata, koalicija, stranaka pa do sakupljanja potpisa političkih partija, provjera itd... Teško je očekivati da u sadašnjoj situaciji političke partije sakupljaju potpise s obzirom na stvaranje gužvi itd... Vrlo je vjerovatno da će izmjene ići u smjeru da se skrate sami rokovi, odnosno da se ostavi mogućnost da izbori budu raspisani, recimo, u junu ili julu, a i od tada ima dovoljno vremena da se sav posao završi", ispričao je izvor "Nezavisnih" blizak CIK.

Isti izvor naglašava da će se vjerovatno ići sa minimalnim izmjenama Izbornog zakona kako se ne bi iskomplikovalo njegovo usvajanje te da će na kraju sve zavisiti od parlamenta BiH.

I sami parlamentarci naglašavaju da Izborni zakon u smislu rokova treba promijeniti, ali istovremeno ističu da je još rano govoriti o tome treba li ili ne treba odgađati izbore.

"U ovoj zemlji izborni proces stvarno dugo traje i mislim da smo zemlja sa najdužim rokovima. Već dugo postoji razmišljanje da te rokove treba skraćivati i ovo je prilika da se nešto konkretno uradi po tom pitanju. Trenutno se najmanje razmišlja o izborima, da li ih treba ili ne treba organizovati i to će odrediti dalja situacija, ali treba zakonom predvidjeti i ove mogućnosti u kojima se mogu skratiti rokovi pa čak i prolongirati izbori", rekao je Branislav Borenović, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH i lider ove stranke.

I Nenad Stevandić, predsjedavajući Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH, kaže da je još rano govoriti o odgađanju izbora te da će se o tome više moći reći za nekih desetak dana kada se bude više znalo u kojem smjeru će se odvijati situacija u vezi sa virusom korona.

"Izmjena Izbornog zakona pa i u smislu skraćenja rokova je političko pitanje i CIK se tu mnogo ne pita kako će se odvijati", rekao je Stevandić.

Inače, kada je riječ o samim rokovima, CIK u roku od 150 dana prije održavanja izbora (prva nedjelja u oktobru) treba da donese odluku o održavanju izbora, a nakon toga politička stranka podnosi prijavu za ovjeru Centralnoj izbornoj komisiji najkasnije 135 dana prije dana izbora, dok CIK poslije toga u roku od 15 dana ima rok da ovjeri prijavu te političke stranke. Koalicija prijavu za ovjeru treba da podnese najkasnije 110 dana prije dana izbora, dok se kandidatske liste političkih stranaka, liste nezavisnih kandidata i koalicija moraju podnijeti CIK-u najkasnije 90 dana prije dana izbora itd.. Pored obaveza političkih partija, nezavisnih kandidata i koalicija Izborni zakon BiH predvidio je i rokove u kojima treba postupati sama Centralna izborna komisija BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije