BiH

Više od polovine budžeta BiH odlazi na plate

Više od polovine budžeta BiH odlazi na plate
Foto: Ilustracija | Više od polovine budžeta BiH odlazi na plate
Srna

BANJALUKA - Bruto plate i naknade zaposlenih u institucijama BiH u proteklih pet i po godina izvukle su iz budžeta 2,87 milijardi KM, što je skoro cijeli godišnji budžet Republike Srpske, piše "Glas Srpske".

Iznos za plate od 2012. do kraja 2016. godine porastao je za 8,4 miliona KM, a taj trend će vjerovatno biti nastavljen, sudeći prema podacima o izvršenju budžeta institucija BiH za prvu polovinu ove godine, navodi isti izvor.

Za bruto plate i naknade zaposlenih za šest mjeseci ove godine izdvojeno je 263,2 miliona KM, što je za oko pola miliona više u poređenju sa istim periodom lani.

U tekstu se navodi da je u ministarstvima, kancelarijama, agencijama, direkcijama i drugim institucijama BiH, kojih ima ukupno 75, zaposleno više od 22.000 osoba, najviše u Ministarstvu odbrane BiH - gotovo 10.000, dok je značajan broj radnika raspoređen i u institucijama za koje niko ne zna šta im je svrha, niti ima efekata njihovog rada.

Prema pisanju "Glasa Srpske", najviše novca dato je prije dvije godine kada je na plate zaposlenih završilo 527,89 miliona KM, a rukovodioci institucija su u izvještajima o izvršenju budžeta povećanja pravdali angažmanom novih radnika, koji su im neophodni za rad, promjenama u obračunu minulog rada i novim porezima nakon katastrofalnih poplava.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milica Marković rekla je da više od polovine budžeta BiH, koji prelazi milijardu KM, odlazi na plate.

"SNSD se u više navrata zalagao za ozbiljnu analizu svih institucija jer na nivou BiH postoji mnogo institucija za koje građani nikada nisu čuli, niti imaju korist od njih, a zapošljavaju 20, 30 pa i 50 osoba za koje niko ne zna šta rade i koji su efekti njihovog rada", rekla je Markovićeva.

Sličan stav imaju i ekonomisti, koji posebno podvlače nesklad ovih toškova sa opštom ekonmosko-socijalnom slikom BiH i daleko manjim primanjima u privredi, piše "Glas Srpske".

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije