BiH

Višković: EUFOR nema pravo da kontroliše školsku opremu

Višković: EUFOR nema pravo da kontroliše školsku opremu
Foto: N.N. | Višković: EUFOR nema pravo da kontroliše školsku opremu

​BANJALUKA - Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da pripadnici EUFOR-a nemaju pravo da kontrolišu opremu koju je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donirao Mašinskoj školi i Gimnaziji u Mrkonjić Gradu.

"Zna se koja je misija EUFOR-a. Ovdje može da kontroliše vojne strukture, a donacije školama nikako", rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je priča EUFOR-a usmjerena da dobri odnosi Srpske i Srbije budu, na neki način, pogoršani.

"To zadovoljstvo im nećemo priuštiti. Neka rade svoj posao i ne miješaju se tamo gdje ne treba", dodao je Višković.

Pripadnici EUFOR-a uputili su juče telefonski poziv direktoru Gimnazije u Mrkonjić Gradu sa zahtjevom da prekontrolišu opremu koju je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donirao Mašinskoj školi i Gimnaziji u ovom gradu.

"Pozvao Srbe i Bošnjake u Srebrenici na smirivanje tezija"

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Radovan Višković pozvao je i Srbe i Bošnjake u Srebrenici na smirivanje tezija, nakon incidenta koji se dogodio u Prvoj osnovnoj školi kada su se u javnosti pojavile fotografije učenika koji veličaju četnike u prostorijama škole.

Rekao je da su ta djeca, "bez nadzora, samoinicijativno napravila fotografiju, ne misleći kako će biti protumačena u javnost, te da od toga ne bi trebalo da se vrši politizacija".

"Sad smo otišli u drugu krajnost da ta djeca dobivaju prijetnje, a roditelji i jedni drugi su pod pritiskom. Ne trebaju nam takve stvari...", rekao je Višković, navodeći da su djeca ukorena i da ne treba praviti priče, što bi sve moglo odvesti u drugom pravcu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije