BiH

Višković: Izborni zakon BiH treba mijenjati

Višković: Izborni zakon BiH treba mijenjati
Foto: N.N. | Višković: Izborni zakon BiH treba mijenjati

BANJALUKA - Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da Izborni zakon BiH treba mijenjati, ističući da će Vlada podržati stav stranaka iz Srpske da se pokrene to pitanje s ciljem postizanja što korektnijih rezultata izbora.

Višković je rekao da je cilj da izbori budu fer.

On je naveo da Izborni zakon BiH omogućava dovoljno prostora da građani izaberu svoje predstavnike, ali da je problem što se nakon izbora dešava da pojedinci napuštaju stranke i prave neke druge skupštinske i ostale većine.

"Naravno, iako postoje automatika, elektronika i skeniranje, uvijek će biti nezadovoljnih, kao što je to u svakom sistemu", rekao je Višković tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o Prijedlogu zakona o izmjeni Izbornog zakona Republike Srpske, po hitnom postupku.

On je naveo da se eksces koji je ranije u Narodnoj skupštini izazvao poslanik Draško Stanivuković sa ministrom unutrašnjih poslova Draganom Lukačem ne bi ni dogodio da je bio ispoštovan skupštinski Poslovnik i da je rukovodstvo parlamenta radilo svoj posao.

"I to već onda kada mi je Stanivuković prišao i bacio mi u lice zastavice NATO. To nije odgovorno ponašanje poslanika", rekao je Višković, replicirajući Stanivukoviću.

On je rekao da se u Poslovniku navodi da, ukoliko poslanik priđe svečanoj govornici, automatski treba da bude udaljen iz sale Skupštine.

"Vi ste Stanivukoviću prije ekscesa sa Lukačem prišli govornici za kojom je bio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a onda meni. Da je Poslovnik bio poštovan, bilo bi reda i prije ekscesa i bili biste udaljeni iz sale, a do Lukača ne bi ni došli", kaže Višković.

On je rekao da bi adekvatno i pravovremeno reagovao ukoliko bi bilo koji ministar eventualno prišao za Stanivukovićev sto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije