BiH

Višković: Ne možete nas više preglasavati!

Višković: Ne možete nas više preglasavati!
Foto: Jelena Đurđević | Višković: Preglasavanje Dodika za cilj imalo odmazdu Hrvatske

​BANJALUKA - Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Narodnoj skupštini da je ključ posebne sjednice poruka - "Ne možete nas više preglasavati".

Istakao je da je neko preglasavajući srpskog člana Predsjedništva BiH u vezi sa gradnjom Pelješkog mosta imao cilj da izazove sukob, reagovanje i odmazdu Hrvatske, ali da je to predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pravovremeno prepoznao i podnio veto.

"Ova njegova izjava o zaštiti vitalnog entitetskog interesa najviši je interes Srba. Ovo je prava stvar i ovim šaljemo poruku da je Narodna skupština mjesto odlučivanja, a ne Predsjedništvo... Poruka je - Ne možete nas više preglasavati! To je ključ posebne sjednice, a ne sami most ili nešto drugo, jer će preglasavanje biti nastavljeno ako sada ne kažemo jasno šta mislimo", poručio je Višković.

Tokom skupštinske rasprave o prijedlogu odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH, prema kojoj je po vitalne interese Srpske veoma štetan zvaničan stav BiH o nastavku izgradnje mosta Komarna-Pelješac, donesen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva, Višković je rekao da Hrvatska ima pravo da gradi most na svojoj zemlji, ali da dozvoli nesmetan pristup BiH otvorenom moru.

"Sporni zaključci Predsjedništva podneseni su u momentu kada je izvedeno više od 70 miliona evra radova na Pelješkom mostu. To je projekat vrijedan 525 miliona evra, a većinom ga finansira EU. I sada dva ostala člana Predsjedništva žele to da bace u vodu i u zaključcima pozivaju da se odmah obustave radovi...", napomenuo je Višković.

On je istakao da je stanje takvo da Hrvatska sigurno neće obustaviti radove, a pogotovo ne kada ih je već posjetio premijer Kine, najjače ekonomije svijeta.

"Da li je ovo zaštita vitalnog nacionalnog interesa Srba ili Hrvata? Ovo nema veze sa hrvatskim narodom, ponavljam ovo je više nego zaštita vitalnog interesa srpskog naroda, a pogotovo što su sporni zaključci doneseni dva sata poslije potpisivanja sporazuma o gradnji mosta na Savi kod Gradiške. Ovdje se igra igra i traži se da se izazove susjedna zemlja da reaguje na te zaključke, ili da se radovi na mostu na Savi otegnu u nedogled", objasnio je Višković.

Prema njegovim riječima, i nerješavanje pitanja graničnog prelaza u vezi sa mostom u Bratuncu, koji je izgradila Srbija 2017. godine je bruka svih u BiH.

"Srbija ga je izgradila svojim novcem, a mi ne možemo granični prelaz. Odgovor je da nemamo dovoljno novca, osim odobrenih oko 11 miliona KM, a granični prelaz košta 14,5. Fale 3,5 miliona KM i zato sam molio nadležne da uvedu izvođača radova, a da se u hodu riješi ostatak novca, jer sada ne može zbog neformiranja Savjeta ministara. Imam obećanja da će se tako postupati", rekao je Višković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije