BiH

Višković: Nema više isplate plata bez poreza i doprinosa

Višković: Nema više isplate plata bez poreza i doprinosa
Foto: N.N. | Višković: Nema više isplate plata bez poreza i doprinosa

BANJALUKA - Sve zdravstvene ustanove u RS od 1. januara 2020. godine moraju isplaćivati bruto plate, za šta je Vlada RS obezbijedila dodatnih 52 miliona KM za ovu godinu.

Rekao je ovo Radovan Višković, premijer RS, nakon sastanka s Alenom Šeranićem, ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS, Dejanom Kusturićem, v.d. direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS (FZO RS), te direktorima domova zdravlja u RS, koji je održan danas u Banjaluci.

Višković je istakao da će svi domovi zdravlja i bolnice u RS dobiti korigovane ugovore kojima će biti obuhvaćene i bruto plate, kao i svi troškovi da bi građani RS bili zadovoljni uslugama zdravstvene zaštite.

Istakao je da je RS isplatila sva dugovanja prema zdravstvenom sistemu Srbije.

"Sa Fondom zdravstva Srbije potpisali smo ugovor i isplatili 80 odsto duga, a 20 odsto su nam oprostili. Takođe je potpisan i sporazum između FZO RS i FZO Srbije da se naši građani u Srbiji tretiraju kao domaći pacijenti", rekao je Višković.

Dodao je da će to sigurno dovesti do značajnih ušteda za zdravstveni sistem RS.

"Nadam se da ćemo već u narednih mjesec dana na Univerzitetskom kliničkom centru RS otvoriti Kardiohirurgiju. Univerzitetski klinički centar Tuzla crpio je značajna sredstva iz našeg fonda liječeći pacijente iz sfere kardiohirurgije", kazao je Višković.

Dodao je da se radi na tome da zdravstveni sistem bude održiv, te da bi ove godine trebalo da budu uvedene 32 nove procedure u zdravstvenom sektoru RS.

"Od 1. januara ove godine u trezorskom sistemu imamo poslovanja Zavoda za transfuziju i Zavoda za medicinu rada, te domova zdravlja u Bratuncu, Derventi i Prnjavoru", rekao je Višković.

Šeranić je rekao da je cilj da od 1. januara 2020. godine sve zdravstvene ustanove uredno plaćaju poreze i doprinose i da se na taj način riješi pitanje likvidnosti ovih ustanova.

"Na Vladi RS je da u narednom periodu rješavamo i pitanja dugovanja. Dug zdravstva završno sa 30. novembrom 2019. iznosi 1,07 milijardi KM", kazao je Šeranić.

Kusturić je kazao da su juče svi dobili jasne instrukcije te da će posao FZO RS biti da prioritet finansiranja budu javne zdravstvene institucije.

"Ovim ustanovama ćemo obezbijediti redovnost, a građanima putem kontrole domova zdravlja i bolnica - kvalitet", rekao je Kusturić.

Draško Kuprešak, direktor Doma zdravlja Čelinac, rekao je da je za sve domove zdravlja važno što je Vlada RS našla način da bude ispoštovan dogovor o povećanju najniže cijene rada.

"Ovo će biti dodatni impuls za zdravstvene ustanove u RS kako bi uravnotežile poslovanje. Dom zdravlja Čelinac nema dugovanja, a trezorski model poslovanja se pokazao kao dobar", kazao je Kuprešak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije