BiH

Višković: RS spremna i danas da razgovara sa MMF-om o novom aranžmanu

Višković: RS spremna i danas da razgovara sa MMF-om o novom aranžmanu
Foto: N.N. | Višković: RS spremna i danas da razgovara sa MMF-om

BANJALUKA – Radovan Višković, premijer Republike Srpske istakao da je Republika Srpska spremna i danas da razgovara sa Međunarodnim monetarnim fondom o novom višegodišnjem aranžmanu, koji bi pomogao u rješavanju ključnih prioriteta, a to su reforma javnih preduzeća i reforma zdravstvenog sektora.

Kako je saopšteno iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Republike Srpske, Višković i Zora Vidović, ministar finansija, zajedno sa saradnicima, razgovarali su danas, putem video linka, sa predstavnicima Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske banke za obnovu i razvoj, Međunarodne finansijske korporacije i Evropske investicione banke.

Na sastanku je razgovarano o dosadašnjoj impelementaciji različitih programa koje Vlada Republike Srpske sprovodi u saradnji sa ovim međunarodnim finansijskim institucijama, te o novim planiranim programima podrške u narednom periodu.

"Predstavnici Republike Srpske će kroz Radnu grupu za socio-ekonomski odgovor na pandemiju dati svoj puni doprinos u realizaciji programa Makroekonomske pomoći Evropske unije", saopšteno je.

Istaknuto je da je neophodno hitno završiti ratifikaciju osam operacija podrške koje su Bosni i Hercegovini pružile međunarodne finansijske institucije, ukupne vrijednosti 285 miliona evra, jer je Republika Srpska ispunila sve korake koji su bili iz njene nadležnosti, te da izostanak navedene podrške umnogome ograničava i usporava planirane strukturne reforme.

Višković se zahvalio međunarodnim finansijskim institucijama, posebno Međunarodnom monetarnom fondu, što su veoma brzo reagovali i pružili potrebnu finansijsku podršku u uslovima pandemije uzrokovane virusom korona, koju Republika Srpska koristi za podršku privredi i zdravstvenom sektoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije