BiH

Višković: Srpska neće dopustiti reviziju istorije

Višković: Srpska neće dopustiti reviziju istorije
Foto: N.N. | Višković: Srpska neće dopustiti reviziju istorije

MOSKVA - Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je da Srpska neće dozvoliti reviziju istorije i iskrivljavanje činjenica o stradanju srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

"Na nama je da opominjemo na ono što se desilo na ovim prostorima, kako se to nikada ne bi ponovilo, ali ni zaboravilo", istakao je Višković povodom obilježavanja 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom.

Višković je za "Rusku gazetu" naglasio da je Vlada Republike Srpske opredijeljena da istraje u realizaciji projekta izgradnje memorijalnog centra u Donjoj Gradini, najvećem stratištu koncentracionog logora Jasenovac, u kojem su ugašeni životi stotine hiljada pripadnika srpskog i drugih naroda.

Premijer Srpske je naveo da se 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom širom svijeta obilježava u znak sjećanja na heroje koji su se borili protiv strašnog zla koje je zadesilo cijeli svijet, kako bi ljudi sada mogli živjeti u slobodnijem i pravednijem svijetu.

"Dužnost srpskog naroda je da ovaj veliki praznik, iz poštovanja prema precima, obilježava dostojno, ponosno i u skladu sa vrijednostima proisteklim iz antifašističke borbe", dodao je on.

Višković je naglasio da je srpski narod ponosan na svoj doprinos velikoj pobjedi, koju je ostvario rame uz rame sa Crvenom armijom, čije je dejstvovanje u Drugom svjetskom ratu bilo od presudnog značaja za krah fašizma i uspostavljanje mira.

On je dodao da je doprinos i žrtva koju je srpski narod podnio u borbi za bolji, pravediji i tolerantniji svijet bio od izuzetnog značaja za slom fašizma i nacizma.

"Velika žrtva i borba za slobodu ostavila je dubog trag u istoriji našeg naroda i obavezala nas da njegujemo kulturu sjećanja prema značaju antifašističke borbe i ulozi srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu", naveo je Višković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije