BiH

Višković: Suđenje Dodiku pretvoriće se u suđenje Šmitu

Višković: Suđenje Dodiku pretvoriće se u suđenje Šmitu
Foto: Dražan Pozderović/Arhiva | Višković: Suđenje Dodiku pretvoriće se u suđenje Šmitu

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da bi se suđenje predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku pred Sudom BiH zbog navodnog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, kojeg RS ne priznaje za visokog predstavnika, u nekom sljedećem koraku moglo pretvoriti u suđenje Šmitu.

Višković je naveo da Dodikova odbrana ima pravo da u okviru cijelog procesa i predmeta pozove Šmita kao krunskog svjedoka, što će biti i urađeno.

"Šmit će se morati odazvati tom pozivu, iako bi bilo dobro da se ne odazove. Smatram da će se sve to pretvoriti u suđenje Šmitu, a ne Dodiku kao predsjedniku Srpske i Milošu Lukiću kao rukovodiocu 'Službenog glasnika'", rekao je Višković i izrazio nadu da će u cijelom procesu ljudi iz pravosuđa BiH sačuvati dignitet uprkos različitim pritiscima.

On je dodao da mu je i poznati hrvatski advokat Anto Nobilo, koji učestvuje u odbrani Dodika, rekao da nije normalno ono što se u vezi s tim dešava u 21. vijeku u BiH, na Balkanu i na vratima EU.

"Nobilo na osnovu pravnih činjenica govori da sve ovo što se dešava u BiH nije demokratski i civilizacijski, kao ni ustavno - da ovdje imamo protektora, kolonijalnu vlast, kao i pojedinca (Šmita) koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik i sebi daje za pravo da, pored postojećih institucija i izabranih predstavnika, donosi zakone i mijenja Ustav", rekao je Višković sinoć za Televiziju "K3" i dodao da Šmitu i nedejtonskom Savjetu za sprovođenje mira u BiH (PIK) ne treba davati značaj, jer oni za Srpsku ne postoje, prenosi Srna.

On smatra da je žalosno to što pravosudni organi BiH vode proces protiv demokratski izabranog predsjednika Srpske i pozivaju ga na krivičnu odgovornost, iako je radio svoj Ustavom zagarantovani posao.

"Da Dodik potpisivanjem određenih ukaza o proglašenju zakona nije ispoštovao Ustav Srpske, koji je po svemu usaglašen sa Ustavom BiH, on bi mogao da krivično odgovara", rekao je Višković i izrazio nadu da će visoki predstavnici, koji poput Šmita nelegalno nameću zakone u BiH i lažno se predstavljaju, jednom za to odgovarati, te da će njihova uloga biti razjašnjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije