BiH

Višković i Fild: RS opredijeljena za sprovođenje reformi

Višković i Fild: RS opredijeljena za sprovođenje reformi
Foto: Srna | Višković i Fild: RS opredijeljena za sprovođenje reformi

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas tokom sastanka sa britanskim ambasadorom u BiH Metjuom Fildom da je Srpska opredijeljena za dosljedno sprovođenje ekonomsko-socijalnih reformi.

Višković je upoznao Filda o mjerama i aktivnostima predviđenim Programom ekonomskih reformi Republike Srpske za period od ove do 2022. godine, a čija je realizacija u toku, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, uz uvjerenje da će biti nastavljena i u budućem periodu, naročito u provođenju reformskih procesa, unapređenju privrednog ambijenta, efikasnijem poslovanju javnih preduzeća i obrazovanju.

Ovom prilikom istaknuto je da će, uz podršku Britanije, u Glazgovu ove godine biti održana konferencija UN o klimatskim promjenama u kojoj će učešće uzeti Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Sagovornici su razgovarali o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, te o realizaciji važnih reformskih i infrastrukturnih projekata. 

Premijer Srpske razgovarao je i  sa ambasadorom Slovenije u BiH Zoricom Bukinac, a tokom sastanka je zaključeno da je saradnja privrednika iz RS i Slovenije dobra je osnova za unapređenje i razvoj ekonomske, ali i saradnje u oblastima turizma, obrazovanja i informacionih tehnologija.

Oni su na sastanku u Banjaluci zajednički ocijenili da je Slovenija značajan spoljno-trgovinski partner, da slovenačke kompanije poslujući u Srpskoj ostvaruju dobre rezulate i imaju društveno-odgovornu poslovnu politiku, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Na sastanku Viškovića i Bukinčeve razgovarano je i o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Srpskoj i BiH, s naglaskom na dalji razvoj i unapređenje privredne i ekonomske saradnje.

Višković je informisao Bukinčevu sa aktivnostima Vlade na planu unapređenja privrednog ambijenta, privlačenja stranih investicija i podrške investitorima.

Premijer Srpske je istakao da je Republika opredijeljena za evropski put, ukazavši na značaj mehanizma koordinacije u skladu sa ustavnim nadležnostima u BiH.

U saopštenju Biroa Vlade se navodi i da je na sastanku rečeno "da Slovenija podržava evropski put BiH, te da je spremna da na partnerskim odnosima pruži svu raspoloživu podršku po pitanju preuzimanja prakse i iskustava u procesu EU integracija". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije