BiH

Vlada FBiH: Krajnji rok za verifikaciju računa stare devizne štednje kraj 2022.

Vlada FBiH: Krajnji rok za verifikaciju računa stare devizne štednje kraj 2022.
Foto: Arhiva/Ilustracija | Vlada FBiH: Krajnji rok za verifikaciju računa stare devizne štednje kraj 2022.

SARAJEVO - Vlada FBiH utvrdila je i Parlamentu FBiH po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje u FBiH, kojim je kao krajnji rok za verifikaciju računa stare devizne štednje utvrđen 31. decembar 2022. godine.

Donošenjem ovog zakona starim deviznim štedišama biće omogućeno da u redovnom postupku verifikuju potraživanja, čime će direktno biti izbjegnuti troškovi po osnovu dokazivanja visine potraživanja u sudskom postupku, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Vlada FBiH je, prihvativši informaciju federalnog Ministarstva finansija o prelasku Zavoda PIO FBiH na poslovanje preko Jedinstvenog računa trezora, danas zadužila finansijsko-informatičku agenciju da ovom ministarstvu i zavodu osigura informatičku podršku u tom procesu.

Federalna vlada je prihvatila i informaciju Ministarstva životne sredine i turizma FBiH o nemogućnosti izdavanja ekološke dozvole privrednom društvu "Gikil" iz Lukavca za kompleks pogona za proizvodnju koksa, hemijskih proizvoda i energije, zbog neispunjavanja standarda zaštite životne sredine i neizvršenja mjera za smanjenje zagađenja.

Na današnjoj sjednici prihvaćen je i izvještaj Zavoda za javno zdravstvo FBiH o zdravstvenom stanju stanovništva i zdravstvenoj zaštiti u Federaciji za 2018. godinu, koji će Parlamentu FBiH biti dostavljen na razmatranje i davanje saglasnosti.

Vlada FBiH dala je i saglasnost na Nacrt strategije za prihvat i integraciju državljana BiH koji se vraćaju u BiH po osnovu Sporazuma o readmisiji i Akcioni plan za period 2020-2023. godine.

Strategija je rezultat rada Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara i Radne grupe koju je imenovala bivši ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Semiha Borovac.

U saopštenju je navedeno da je riječ o nastavku ispunjavanja obaveza BiH iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, s ciljem očuvanja bezviznog režima koji joj je odobren odlukom Savjeta Evrope od 14. decembra 2010. godine, kao i obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"To podrazumijeva usvajanje djelotvornih politika kojima će biti uspostavljen funkcionalan sistem prihvata i integracije u društvo readmisiranih lica na efikasan, održiv i dugoročan način, uz puno uvažavanje njihovih prava, što će doprinijeti smanjenju broja sekundarnih migracija državljana BiH", naveli su iz Vlade FBiH.

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici usvojila i informaciju federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije o ispunjavanju obaveza BiH iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice i sprovođenju u FBiH, s prijedlogom prioritetnih ciljeva, koja će poslužiti kao radni materijal za održavanje tematske sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

"Tematska sjednica zakazana je za utorak, 14. januar", navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije