BiH

Vlada FBiH dala saglasnost na Prednacrt reformske agende za BiH

Vlada FBiH dala saglasnost na Prednacrt reformske agende za BiH
Vlada FBiH dala saglasnost na Prednacrt reformske agende za BiH

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH je na sjednici u Sarajevu dala saglasnost na Prednacrt reformske agende za Bosnu i Hercegovinu te za potpisivanje ovog dokumenta ovlastila federalnog premijera.

Federalna vlada je, dakle, prva u BiH koja je usvojila Reformsku agendu koja je na tragu britansko-njemačke inicijative.

Reformska agenda utvrđuje glavne planove Savjeta ministara BiH i entitetskih vlada za socijalno-ekonomske i s njima vezane reforme.

O prioritetima reforme razgovarano je na sastanku održanom na Jahorini 11. maja 2015. godine s međunarodnim finansijskim institucijama (MFI) i EU, a namjena Agende je da reflektuje zaključke koji su doneseni tom prilikom. Reforme bi, takođe, mogle predstavljati osnovu za pregovaranje o pojedinim programima finansijske i tehničke pomoći od MFI i EU.

Pored toga, Reformska agenda je tijesno usklađena s ciljevima novog pristupa Evropske unije i u skladu je s Programom ekonomske reforme kao fundamentalnim elementom za stimulisanje sveobuhvatnih strukturnih reformi u cilju održavanja makroekonomske stabilnosti i podsticanja rasta i konkurentnosti.

Implementacija Reformske agende će odmah početi.  Veliki set srednjoročnih prioriteta sažet je u set specifičnih inicijalnih mjera koje će biti pripremljene i implementirane do kraja 2015. godine i početka 2016. godine.

Reformska agenda odnosi se na šest oblasti: javne finansije, oporezivanje i fiskalna održivost, zatim poslovni ambijent i konkurentnost, tržište rada, reforma socijalne zaštite i penzijskog osiguranja, vladavina zakona i dobro upravljanje, te reforma javne uprave, saopštila je Kancelarija Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vezana vijest:  

Sjednica Vlade FBiH bez ministara iz DF-a  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije