BiH

Pratite nas na Google news

Vlada FBiH imenovala novi Krizni štab, stari nije odgovorio na zadatke

Vlada FBiH imenovala novi Krizni štab, stari nije odgovorio na zadatke
Foto: N.N. | Vlada FBiH imenovala novi Krizni štab, stari nije odgovorio na zadatke
Srna

Vlada FBiH imenovala je danas novi Krizni štab Federalne uprave civilne zaštite, jer je bila nezadovoljna radom prethodnog.

“Novi sastav Federalnog štaba imenovan je jer nismo bili zadovoljni radom prethodnog sastava, koji je bio glomazan i činila ga je 21 osoba. Nisu odgovorili na postavljene zadatke, naročito kad je u pitanju nabavka medicinske opreme za FBiH”, rekao je federalni premijer Fadil Novalić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, sada je taj štab skraćen na svega sedam osoba i to su najznačajniji organi koji sprovode mjere borbe protiv virusa korona.

U krizni štab su sada uključeni Inspekcija, Federalna uprava policije, Zavod za javno zdravstvo, direktor Robnih rezervi i Crveni krst FBiH.

“Očekujemo od novog sastava Kriznog štaba da bude mnogo efikasniji”, istakao je Novalić.

On je naglasio da se, putem Zavoda za javno zdravstvo, intenzivno radi na prikupljanju podataka za potrebe svih opština, kantona, ali i FBiH, te da se kreće u nabavku medicinskih sredstava - respiratora, testova i ostale medicinske opreme za zdravstveni sektor.

“Time smo došli u jednu aktivnu fazu kada ćemo građanima FBiH moći garantovati znatno veći nivo zdravstvene zaštite”, rekao je Novalić.

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić rekao je na konferenciji da su u skladu sa zaključkom Vlade FBiH resorni ministri promijenili svoje programe i namjenu utroška sredstava na način da se prilagode aktivnim izazovima i sprečavanju negativnih posljedica izazvanih pandemijom.

“Sektor za održivi povratak je već prošle sedmice objavio poziv da ćemo refundirati sve troškove poljoprivrednicima na području Republike Srpske koji su se vratili, a istovremeno ćemo pokrenuti aktivnosti da nabavimo repromaterijal za jesenju sjetvu”, rekao je Ramić.

On je naveo da su, zbog trenutne situacije, ugrožena radna mjesta, te da će u narednom periodu Ministarstvo objaviti javni poziv u kojem će pozvati sve firme koje imaju troje i više zaposlenih da ne otpuštaju radnike, jer će Ministarstvo refundirati doprinose za sve zaposlene.

Šef Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Rusmir Baljić rekao je, na konferenciji, da je u FBiH do danas testirano ukupno 480 lica, od kojih su 52 bila pozitivna na virus korona.

On je izrazio nadu da će BiH, ukoliko se svi budu pridržavali mjera, sredinom ili krajem aprila imati silaznu putanju oboljelih od virusa korona.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije