BiH

Vlada FBiH usvojila inicijativu za pokretanje revizije diploma

Vlada FBiH usvojila inicijativu za pokretanje revizije diploma
Foto: Ilustracija | Vlada FBiH usvojila inicijativu za pokretanje revizije diploma

MOSTAR - Vlada Federacije BiH (FBiH) usvojila je danas inicijativu za pokretanje revizije diploma svih zaposlenih u federalnim organima uprave, institucijama, zavodima, agencijama, direkcijama i drugim organima čiji je osnivač FBiH.

Revizijom će biti obuhvaćeni imenovani funkcioneri i državni službenici u ovim institucijama, saopšteno je nakon današnje sjednice Vlade u Mostaru.

Za realizaciju i koordinaciju ove inicijative, federalna Vlada je zadužila Ministarstvo obrazovanja i nauke i Ministarstvo pravde koji će za jednu od sljedećih sjednica pripremiti prijedlog mjera i aktivnosti.

Vlada je pozvala i vlade kantona, gradove i opštine da podrže ovu inicijativu i da joj se pridruže.

Na ovaj način, navodi se u saopštenju, Vlada je odgovorila na brojne zahtjeve javnosti s ciljem analiziranja aktuelne situacije i uvođenja zakonitosti u oblast obrazovanja i funkcionisanja javnog sektora uopšte.

Federalna Vlada pozvala je Predstavnički dom Parlamenta FBiH da usvoji zakon o podršci porodicama sa djecom.

Riječ je o preciziranju ranije usvojenog zaključka Vlade FBiH na način da će zakonom o podršci porodicama sa djecom u FBiH na sistemski način biti uređeno pitanje prava na dječiji dodatak i novčanu pomoć porodiljama koje nisu u radnom odnosu.

Novim rješenjima predviđeno je da se dječiji dodatak finansira iz budžeta FBiH, dok se pravo na novčanu pomoć porodilji koja nije u radnom odnosu finansira sa kantonalnog nivoa.

Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma, Vlada FBiH nije prihvatila nijedan amandman pa ni one da se izjednače prava i novčane naknade za porodilje u cijeloj FBiH, navodeći da u parlamentarnoj proceduri postoji nacrt zakona koji treba da reguliše tu oblast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije