BiH

Vlada FBiH usvojila naredbe i preporuke Kriznog štaba

Vlada FBiH usvojila naredbe i preporuke Kriznog štaba
Foto: Ustupljena fotografija | Vlada FBiH usvojila naredbe i preporuke Kriznog štaba

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH (FBiH) danas je u Sarajevu usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji u vezi sa virusom korona, te kantonalnim vladama i kriznim štabovima naredila, u skladu sa situacijom na području kantona, odnosno opštine, uvođenje restriktivnijih mjera.

Vladama kantona preporučeno je da, u skladu sa epidemiološkom situacijom na području kantona i procjenom rizika, uvedu pravilo vakcinisan, prebolio, testiran (VPT) za to područje i izvijeste Krizni štab federalnog Ministarstva zdravstva.

Krizni štab zadužen je, ukoliko ocijeni da su potrebne jedinstvene mjere na području FBiH u vezi sa pravilom VPT, da o tome izvijesti federalnu Vladu radi donošenja mjere.

Ovaj štab zadužen je da, prije isteka roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi dostavi prijedlog novih.

Vlada će obavijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji i mjerama koje je danas donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

U danas predstavljenoj informaciji Kriznog štaba je, uz ostalo, navedeno da je u trećoj sedmici od početka ove godine zabilježen porast svih indikatora, a najviše broja smrtnih slučajeva i ukupno hospitalizovanih pacijenata od kovida 19.

Na nivou FBiH sedmodnevna incidenca iznosi 500,1 slučajeva na 100.000 stanovnika, a u posljednjih sedam dana viša od prosječne zabilježena je u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu Sarajevo.

Prema najnovijim podacima, dosad su u FBiH date 1.131.242 vakcine protiv virusa korona, od kojih se na prvu dozu odnosi 545.127 (30,27 odsto), na drugu 510.429 (28,35 odsto), te na treću 75.686 (4,2 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije