BiH

Pratite nas na Google news

Vlada FBiH usvojila program rada za ovu godinu

Vlada FBiH usvojila program rada za ovu godinu
Foto: N.N. | Vlada FBiH usvojila program rada za ovu godinu
Srna

SARAJEVO - Strateški ciljevi i programi FBiH u ovoj godini odnose se na dalje usklađivanje domaćeg sa zakonodavstvom EU, očuvanje makroekonomske stabilnosti i jačanje budžetske odgovornosti, te ekonomske reforme, navedeno je u ovogodišnjem programu rada koji je usvojen na današnjoj sjednici u Sarajevu.

Među strateškim ciljevima su i izgradnja i rekonstrukcija transportne, energetske i ekološke infrastrukture, nastavak reformi pravosuđa i javne uprave, zdravstva i socijalnog sektora, te borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Vlada je danas utvrdila Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, nakon što je Ustavni sud BiH kontinuirano ukazivao na sistemsko kršenje ovog prava apelanata.

Stoga su preduzete aktivnosti za uspostavljanja efikasnog pravnog lijeka u odnosu na pravo na suđenje u razumnom roku kroz zakonodavni okvir definisan ovim prijedlogom zakona - predviđen je jasan, efikasan i ekonomičan zakonodavni okvir koji osigurava mehanizam zaštite prava na suđenje u razumnom roku.

Na sjednici je usvojen i izvještaj o realizovanim aktivnostima Implementacione jedinice Projekta "Energetska efikasnost u BiH" za FBiH za treći kvartal 2019. godine.

Riječ je o projektu utopljavanja i obnove javnih zgrada, kojim je od 2016. do 2019. godine obuhvaćeno 48 objekata na području FBiH, a od ukupnog broja, energetska efikasnost je povećana u 35 obrazovnih i osam zdravstvenih institucija na kantonalnom nivou, te pet objekata na nivou Federacije BiH.

Vlada FBiH usvojila je i izvještaj o radu i finansijsko-materijalnom poslovanju Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom za period od 1. jula do 31. decembra prošle godine, u kojem je ova agencija postupala po ukupno 30 sudskih odluka.

Vrijednost imovine kojom je Agencija upravljala u periodu jul-decembar 2019. godine iznosila je 14.352.913 KM, a riječ je o oduzetim novčanim sredstvima, dionicama, nekretninama, hotelu, studentskom domu, benzinskoj pumpi, motornim vozilima, građevninskom materijalu i drugom.

Vlada je donijela plan poslova premjera i uspostavljanja katastra nekretnina za 2020. godinu, a za njegovu realizaciju su Federalnoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove u budžetu FBiH za 2020. godinu utvrđena sredstva od 1.678.751 KM. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije