BiH

Vlada Njemačke pozdravila kandidaturu Šmita za Inckovog nasljednika

Vlada Njemačke pozdravila kandidaturu Šmita za Inckovog nasljednika
Foto: Arhiva | Vlada Njemačke pozdravila kandidaturu Šmita za Inckovog nasljednika

BERLIN - Vlada Njemačke pozdravlja odluku Federalnog kabineta da Šmit bude imenovan na ovu poziciju, a tim povodom su izdali i saopštenje.

"Kandidaturom Kristiana Šmita za novog visokog predstavnika za BiH, Njemačka preuzima inicijativu za vraćanje zemlje na međunarodnu političku agendu. Njemačka vlada ima veliki interes za razvoj BiH i podržava buduće članstvo BiH u EU", saopšteno je iz Njemačke vlade. 

Kako su istakli, Šmit je bio aktivan 90-ih godina, a i kasnije je više puta posredovao u krizinim situacijama u BiH u ime Vlade Njemačke. 

"Kandidatura se odvija u uskoj koordinaciji s međunarodnim partnerima i članovima Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira, koji odlučuje o imenovanju visokog predstavnika", istakli su oni. 

Zahvalili su Valentinu Incku na dosadašnjem angažovanju, i dodali da će Incko uživati podršku Njemačke dok god bude na poziciji visokog predstavnika.  

Podsjetimo, njemački Federalni kabinet danas je zvanično potvrdio kandidaturu Kristijana Šmita kao njemačkog kandidata za visokog predstavnika u BiH.

Time je od danas Šmit i formalno kandidat za ovu poziciju.

Kako saznaju Nezavisne, Vlada Njemačke je u proteklih dva mjeseca obavijestila sve članice Savjeta za implementaciju mira i ostale međunarodne partnere da Njemačka planira da predloži svog kandidata, ali bez navođenja imena, jer je Šmit formalno mogao postati kandidat tek nakon potvrde u Bundestagu.

Takođe, kako saznajemo, od početka je bio informisan i sadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Povezana vijest:

Šmit zvanično kandidat za Inckovog nasljednika

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije