BiH

Vlada RS: Ponuditi tekst sporazuma radi okončanja štrajka u pravosuđu

Vlada RS: Ponuditi tekst sporazuma radi okončanja štrajka u pravosuđu
Foto: Dražen Pozderović/Arhiva | Vlada RS: Ponuditi tekst sporazuma radi okončanja štrajka u pravosuđu

BANJALUKA - Vlada Srpske naložila je Ministarstvu pravde Republike Srpske da nastavi pregovore sa Sindikatom pravosuđa Srpske i ponudi tekst sporazuma, kojim će se stvoriti pretpostavke za dalje pregovaranje i okončanje štrajka u institucijama pravosuđa Republike Srpske.

Onima koji su štrajkovali, prema preporuci Vlade Srpske, ne bi trebale biti umanjene plate.

"Vlada Republike Srpske je preporučila Ministarstvu pravde da obavijesti  institucije pravosuđa koje su u štrajku, a koje su plate za februar obračunale u skladu sa odredbama Zakona o štrajku, te ih umanjili ili obračunali srazmjerno vremenu provedenom na radu radi obezbjeđenja minimuma procesa rada, da plate za mjesec februar mogu obračunati u punom iznosu za dva dana provedena u štrajku", saopšteno je iz Vlade Srpske.

Vlada Republike Srpske je stava da se plate za mart, u institucijama pravosuđa koje su u štrajku, obračunaju u skladu sa odredbama Zakona o štrajku.

"Svaki obračun plata izvršen suprotno odredbama Zakona o štrajku i Rješenja Ministarstva pravde o utvrđivanju minimuma procesa rada za vrijeme štrajka u institucijama pravosuđa Republike Srpske neće biti odobren od strane Ministarstva pravde", naveli su iz Vlade Srpske.

U skladu sa tim, Ministarstvu finansija naloženo je da u saradnji sa Ministarstvom pravde, u što kraćem roku, pronađe način da se omogući obračun plata s obzirom na broj sati (manji od osam sati), provedenih na radu a u vezi sa održavanjem minimuma procesa rada zaposlenih koji su u štrajku.

"Takođe, naloženo je Ministarstvu pravde da, po pravu nadzora, u svim institucijama pravosuđa poništi odluke o utvrđivanju minimuma procesa rada za vrijeme štrajka ili druge akte, u dijelu koji predviđaju da zaposleni koji učestvuju u štrajku imaju pravo na naknadu plate za vrijeme odsustvovanja sa rada zbog učešća u štrajku, a koje su suprotne Rješenju o utvrđivanju minimuma procesa rada za vrijeme štrajka u institucijama pravosuđa Republike Srpske", naveli su iz Vlade Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije