BiH

Vlada RS će dug prema advokatima izmiriti u osam rata

Vlada RS će dug prema advokatima izmiriti u osam rata
Foto: Vlada RS | Vlada RS će dug prema advokatima izmiriti u osam rata

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske će do kraja godine u osam jednakih rata izmiriti dug od 1,8 miliona KM prema advokatima za rad po službenoj dužnosti zbog kojeg je Advokatska komora Republike Srpske ranije prijetila obustavom rada u ovim predmetima.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je za portal "Capital.ba" da je Vlada Srpske na današnjoj sjednici dala saglasnost za potpisivanje Memoranduma o razumijevanju o izmirivanju obaveza prema advokatima za odbrane po službenoj dužnosti pred sudovima u Republici Srpskoj sa Advokatskom komorom RS.

"Riječ je o izmirivanju obaveza iz ranijih godina u osam jednakih rata. To znači da ćemo sve obaveze prema advokatima izmiriti do kraja ove kalendarske i budžetske godine. Te obaveze iznose oko 1,8 miliona KM", rekao je Kasipović.

On je istakao da je Advokatska komora u proteklom periodu pokazala razumijevanje i da vjeruje da u narednom periodu neće doći do novog gomilanja dugova.

Predsjednik Advokatske komore Republike Srpske Branislav Rakić rekao je za pomenuti portal da će za advokate ovakav prijedlog vjerovatno biti prihvatljiv, ali da će konačnu riječ imati Skupština Advokatske komore.

"Dug je nešto veći jer svi sudovi nisu dostavili sva rješenja, ali mislim da ćemo i to uskladiti. Vjerujem da je prijedlog Vlade prihvatljiv, ali Skupština će se o tome izjasniti u subotu", kazao je on.

Skupština Advokatske komore Republike Srpske donijela je krajem prošle godine odluku da od 1. februara 2019. obustavi rad po službenoj dužnosti, ukoliko im Vlada RS ne isplati oko 4,3  miliona KM duga.

Međutim, nakon što im je Vlada uplatila oko 1,1 milion KM, advokati su odluku o obustavljanju rada suspendovali do 13. aprila. U međuvremenu je isplaćen još jedan dio dugovanja.

(Capital.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije