BiH

Vlada RS o osiguranju u saobraćaju: Produžen rok za liberalizaciju

Vlada RS o osiguranju u saobraćaju: Produžen rok za liberalizaciju
Foto: N.N. | Vlada RS o osiguranju u saobraćaju: Produžen rok za liberalizaciju

BANJALUKA - Prolongirani su utvrđeni rokovi za uvođenje djelimične i potpune liberalizacije cijena osiguranja od auto-odgovornosti za period od tri godine, nakon što je Vlada RS u petak utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju.

Vlada RS je ovaj prijedlog utvrdila s ciljem očuvanja stabilnosti i povjerenja u tržište osiguranja u uslovima izazvanim posljedicama pandemije virusa korona. Period od tri godine je produžen kako bi se realizacijom ove reformske mjere, koja je implementirana u strateške dokumente RS, u narednom periodu, po stabilizaciji opštih zdravstvenih i ekonomskih neprilika, ostvarili željeni pozitivni efekti na sektor osiguranja usljed posljedica izazvanih virusom korona.

Milomir Durmić, predsjednik Skupštine Udruženja osiguravajućih društava RS, istakao  je za "Nezavinse" da je zakonom koji je stupio na snagu 2015. predviđeno da će u oktobru ove godine početi s  liberalizacijom u više faza.

"Mi smo tražili da se taj rok pomjeri iz više razloga, jer Federacija nije pristupila liberalizaciji kao što je RS. Samim tim imamo problem da na tržištu osiguranja, koje je otvoreno, društva iz FBiH mogu da rade po jednoj tarifi, a osiguravajuća društva iz RS po drugoj tarifi i onda bi tu nastao opšti haos", kazao je Durmić.

Iz Vlade RS ističu da s obzirom na to da društva za osiguranje, putem filijala, posluju u oba entiteta, postoji potreba za očuvanjem harmonizovanih uslova poslovanja na tržištu osiguranja, a što bi takođe trebalo uzeti u obzir prilikom razmatranja i donošenja predloženog zakona u RS.

Vlada RS planira prodati entitetske obveznice u vrijednosti do 25 miliona KM, s rokom dospijeća od pet godina i kamatnom stopom od 3,2 odsto godišnje. Namjena sredstava prikupljenih emisijom dugoročnih hartija od vrijednosti jeste obezbjeđivanje sredstava za finansiranje budžetskih obaveza. Razmatran je i konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta RS za prva tri mjeseca ove godine, prema kojem su prihodi i primici planirani budžetom ostvareni u iznosu od 847,1 milion, što predstavlja 99 odsto u odnosu na budžet za te mjesece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije