BiH

Vlada RS odobrila 1,35 miliona KM za unaprijeđenje položaja boraca

Vlada RS odobrila 1,35 miliona KM za unaprijeđenje položaja boraca
Foto: Vlada RS | Vlada RS odobrila 1,35 miliona KM za unaprijeđenje položaja boraca

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske odobrila je danas iz budžeta Srpske za ovu godinu 1.352.500 KM za unapređenje materijalnog položaja boraca sa navršenih 65 godina života, kojima staž osiguranja sa posebnim stažom u dvostrukom trajanju iznosi 15 ili više godina.

"Unapređenje materijalnog položaja boraca obezbijediće se kroz isplatu mjesečnog novčanog primanja u iznosu od oko 188 KM, koji se ostvaruje na način i po postupku propisanom za ostvarivanje mjesečnih novčanih primanja po Zakonu o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Srpske", saopšteno iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

U saopštenju se pojašnjava da će se mjesečnog novčano primanje u ovoj godini u skladu sa ovom odlukom isplaćivati borcima koji su to primanje ostvarili u 2018. godini, kao i borcima koji u 2019. godini ispune uslove, ukoliko ne ostvaruju novčana primanja po nekom drugom osnovu, ne računajući primanja koja se ostvaruju po propisima iz oblasti boračko-invalidske zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i socijalne zaštite.

Zahtjev za mjesečno novčano primanje podnosi se opštinskom/gradskom organu uprave nadležnom za boračko-invalidsku zaštitu po mjestu prebivališta podnosioca zahtjeva, koji od nadležne organizacione jedinice Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Srpske po službenoj dužnosti pribavlja podatke o stažu osiguranja i posebnom stažu u dvostrukom trajanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije