BiH

NS RS raspušta Skupštinu u Tesliću

NS RS raspušta Skupštinu u Tesliću
Foto: Arhiva | Skupština opštine Teslić

​BANJALUKA - Vlada RS nakon nekoliko mjeseci prihvatila je inicijativu za raspuštanje Skupštine opštine Teslić, a konačnu riječ o svemu daće Narodna skupština RS.

"Vlada RS je zadužila Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da inicijativu za raspuštanje Skupštine opštine Teslić, u skladu sa zakonom, dostavi Narodnoj skupštini na dalje postupanje", saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Milan Miličević, načelnik Teslića, koji je nakon neuspjelog referenduma o njegovoj smjeni pokrenuo inicijativu o raspuštanju Skupštine opštine, rekao je da je to davno trebalo uraditi samo da je zakon poštovan.

"Pozdravljam tu odluku, ali bojim se da je došla kasno, jer dok se sprovedu procedure i dok sve dođe do NS RS, a sudeći s istom takvom odlukom Vlade s opštinom Rudo, proći će još tri mjeseca. Taj put od Vlade RS do NS RS je dugačak", rekao je Miličević za "Nezavisne".

Inače, Zakon o upravi i lokalnoj samoupravi RS omogućio je raspuštanje lokalne skupštine u slučaju neuspjelog referenduma, a kada je u pitanju opština Teslić u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave samo prije nekoliko dana su rekli da nisu ispunjeni svi uslovi da Skupština te lokalne zajednice bude raspuštena.

"Opština Teslić je izvršila medijski pritisak i očigledno to njima nije odgovaralo. Naravno i formalnopravno je vršen pritisak kroz pokretanje inicijative, urgencijama i prijetnji krivičnim prijavama", rekao je Miličević dodajući da isključivo od Narodne skupštine i političke volje zavisi da li će Skupština opštine Teslić biti raspuštena.

Prema nezvaničnim informacijama, ukoliko se Skupština opštine Teslić i raspusti gotovo je sigurno da neće biti održani novi izbori, jer zakon kaže da se na nove izbore neće ići ukoliko je do isteka mandata odbornika raspuštene skupštine ostalo manje od godinu dana. U ovom slučaju moguće je da Vlada imenuje privremeni organ, u kojem bi bila tri člana i po jedan ispred Ministarstva uprave i lokalne samouprave i Ministarstva finansija i jedan kojeg bi imenovao načelnik opštine.

"Kao legalisti, nemamo ništa protiv odluke Vlade, ali neka načelnik ne misli da će raspuštanjem Skupštine sakriti nezakonito potrošen budžet i milionske gubitke koje je prouzrokovao", rekao je za "Nezavisne" Predrag Markočević, potpredsjednik Skupštine opštine Teslić.

Podsjećanja radi, u martu ove godine, na prijedlog novoformirane skupštinske većine u opštini Teslić, održan je referendum o opozivu načelnika Miličevića, a birači su odlučili da on i dalje vodi ovu lokalnu zajednicu. Odmah nakon ovoga pokrenuta je inicijativa za raspuštanje lokalne skupštine, koja još nije došla na dnevni red Narodne skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije