BiH

Vlada RS usvojila budžet za 2024: Više para za penzionere i borce

Vlada RS usvojila budžet za 2024: Više para za penzionere i borce
Foto: Radoš Krstojević | Vlada RS usvojila budžet za 2024: Više para za penzionere i borce

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske usvojila je na današnjoj 47. sjednici budžet za 2024. godinu čiji je okvir 5.735.000.000 KM, kao i ekonomsku politiku od 2024-2026. koje obuhvataju sedam reformi i reformske mjere.

Taj reformski dokument biće poslat u Brisel, zajendo sa istim dokumentom Vlade FBiH i on je, kako je pojasnio premijer Radovan Višković, nešto drugačiji u odnosu na prethodne godine.

"Najvažnije oblasti koje su obuhvaćene ekonomskom politikom su održivost, konkurentnost.. a kao ekonomske mjere su konkurentnost privrede, javna preduzeća, obnova i modernizacija trasporta, zelena agenda, obrazovanje... To će biti u 17 reformskih mjera", kazao je premijer.

Iz Vlade RS su pojasnili da je usvojeni budžet veći za 212 miliona u odnosu na rebalans za 2023. godinu. koji je nedavno usvojen.

"Za penzije smo izdvojili 1.785.000.000 KM, ili povećanje za 11 odsto. Takođe,  od 1. januara biće za devet odsto, a ova razlika koja se pojavljuje je jer imamo povećanje broja penzionera", rekao je predsjednik Vlade RS.

Za lična primanja zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta planirano 1.163.000.000 KM i što je više za pet odsto.

"U ovo je ugrađen minuli rad, kao i povećanje minimalne plate i povećanje plata kao što smo potpisali sa Sindikatom obrazovanja, nauke i kulture. Naša je obaveza da negdje oko 100 KM povećamo tim ljudima plate, a za to nam treba još oko 22 miliona KM, što smo obezbijedili. Materijalni troškovi su 200.000.000 KM, boračka davanja su 467,5 miliona i veća su za 38 odsto ili za 128 miliona KM".

Predviđeno je i sufinansiranje zdravstvenih ustanova, a budžetom je predviđeno da se u kompletan zdravstveni sektor uloži 390,8 miliona KM.

"Grant za FZO je 246 miliona, dajemo bolnicana još 11 miliona KM, a UKC RS 60 miliona. Za zdravstvene ustanove, obaveze prema penzijsko invalidskom osiguranju 5,7 miliona, a investiticje u zdravstvu 68,1 milion. To je bolnica u Doboju, Trebinju i uvijek u budžetu moramo planirati sredstva da bi u kontinuitetu isplaćivali te obaveze", rekao je Višković.

Za Fond dječije zaštite predviđeno je 40 miliona KM, a za porodice četiri plus 60 miliona KM.

Prihod od doprinosa za zdravstvo se kreće oko 700 miliona, pa je onda trošak za zdravstvo oko 1, 1 milijarda KM.

"Za jedinice lokalne samouprave za socijalnu zaštitu i lične invalidnine 54,3 miliona, jedinice lokalne samouprave za nerazvijene i izrazito nerazvijene 3,3 miliona KM", poručio je Višković, te dodao da će za privreda, uvođenje novih tehnologija biti dato 14,6 miliona KM, za povećanje plata radnicima u realnom sektoru 15,6 miliona KM.

"Za Predstavništva Srpske u svijetu biće obezbijeđeno 6,1 milion KM", naveo je premijer Višković.

Ptičji grip

On je pomenuo da u Srpsku dolazi i ptičiji grip i da vjeruje da će i tu pretrpjeti neku štetu i da će se i to morati finansirati.

"Evo, svi smo mislili da će nam iz EU doći nešto dobro, a nama dolazi korona, svinjska kuga, a sad evo i ptičiji grip", naglasio je Višković.

Dodao je i da će za poljoprivredu biti izdvojeno 180 miliona KM.

"Toliko je bio i za 2023. ali samo na svinjsku kugu morali smo dati preko 120 miliona KM. To niko ne želi da prenese", rekao je premijer.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović, kazala je da su planirani budžetski prihodi za 2024. godinu veći za 10 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije