BiH

Vlada Tuzlanskog kantona dala ostavku

Vlada Tuzlanskog kantona dala ostavku
Foto: N.N. | Vlada Tuzlanskog kantona dala ostavku

TUZLA - Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović i potpredsjednik Boris Krešić podnijeli su neopozive ostavke, a nakon njih su to učinili i premijer Denijal Tulumović i ministri.

Ostavke su uslijedile nakon formiranja nove parlamentarne većine u TK, koju sada čine SDP, PDA, Naša stranka i SBB.

Nova parlamentarna većina tražila je odavno smjene istih osoba koje su u petak podnijele ostavke. Politička trakavica u ovom kantonu eskalirala je i na kraju je reagovao OHR, koji je zatražio da se politički problemi riješe na sjednici Skupštine TK. Iako su sve strane imale takve krute stavove, danas se ploča okrenula.

"Smatram da u ovom trenutku skupštinska većina ima 18 ruku i da ona treba da preuzme odgovornost i tokove u TK. Ujedno želim novoj skupštinskoj većini i toj novoj vladi puno sreće u radu, mi ćemo djelovati opoziciono", rekao je sada već bivši predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović.

Njegov zamjenik Boris Krešić kazao je da je u dogovoru sa Vujovićem postupio isto.

"Pa, ne bih htio da me smijeni 18 ruku koje su organizovale nezakonitu sjednicu", rekao je Krešić aludirajući na nedavnu paralelnu sjednicu Skupštine koju su sazvali SDP, PDA, Naša stranka i SBB, a koju je OHR ocijenio nelegalnom.

Denijal Tulumović iznio je svoj završni ekspoze, naveo šta je sve učinio za vrijeme svog mandata te rekao da ne želi nanositi štetu TK koja se tiče neusvajanja budžeta.

Njegova ostavka inače bila je uslovljena usvajanjem dnevnog reda sa tačkom koja se tiče budžeta te je stoga TK ušao u novu godinu bez ovog usvojenog dokumenta. Na pitanje je li pokleknuo pod pritiskom OHR-a, Tulumović odgovara:

 "Na mene ne može izvršiti u mojoj državi pritisak niko iz inostranstva, nego mogu ljudi koji su zajedno sa mnom i koji dijele i dobro i zlo u BiH zajedno sa mnom. Ostavljamo mnogo bolju finansijsku situaciju nego što smo je mi zatekli u prethodnom periodu."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije