BiH

Vladajuća većina: Pozivamo Fikreta Abdića da nas poštuje

Vladajuća većina: Pozivamo Fikreta Abdića da nas poštuje
Foto: Ustupljena fotografija | Vladajuća većina: Pozivamo Fikreta Abdića da nas poštuje

VELIKA KLADUŠA - Predstavnici vladajuće većine u Općinskom vijeću Velika Kladuša održali su pres-konferenciju, te tom prilikom istakli kako su već mjesecima suočeni s blokadama i opstrukcijama od strane općinske administracije i aktuelnog načelnika Fikreta Abdića.

Prema riječima Bisenije Mušedinović, predsjedavajuće ovog tijela, ne postoji nikakva komunikacija i saradnja između dvije strane, niti im se prezentiraju i dostavljaju izvještaji općinskih službi.

"Moram istaći kako se svaki put kada dođemo suočavamo s opstrukcijama u korištenju Općinske vijećnice, koja se zaključava po nalogu načelnika i ne dozvoljava nam se ulazak. Također, naše odluke se ne objavljuju u 'Službenom glasniku općine Velika Kladuša'", kazala je Mušedinovićeva. Predstavnici pomenute većine su rekli kako su i u takvim okolnostima ostvarili značajne rezultate, održali pet sjednica te donijeli više bitnih odluka za funkcionisanje ove lokalne zajednice. 

"Ovom prilikom pozivamo općinskog načelnika da poštuje izabranu većinu, te da sarađujemo u korist građana. Također, pozivamo i vijećnike Laburističke stranke da se vrate u vijećničke klupe",  kazao je Asim Veladžić, predstavnik SDA.

Saopćenjem za javnost opet se oglasio i Abdić te još jednom istakao kako je sazivanje i održavanje sjednica Općinskog vijeća nezakonito, te da se time krše sve važeće procedure. Politička kriza u Velikoj Kladuši započela je krajem januara ove godine, kada su do tada vladajući laburisti, čiji je osnivač Abdić, otišli u opoziciju, a parlamentarnu većinu formirala je koalicija koju čini pet političkih subjekata.

Ovaj politički blok čine Stranka demokratske akcije, Narodni evropski savez, Socijaldemokratska partija, Demokratska narodna zajednica i klub koji čine dva nezavisna vijećnika, s ukupno 15 vijećnika, a tada je za novu predsjedavajuću izabrana Bisenija Mušedinović. Izbor novog rukovodstva zbog navodnog kršenja zakonskih procedura ne priznaje Laburistička stranka, niti načelnik Abdić, koji je potom donio lokalnu uredbu te čuvanje pečata Općinskog vijeća povjerio službenom licu u općinskoj administraciji.

Poslije toga uslijedila je krivična prijava protiv Abdića od strane nekolicine vijećnika zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i nezakonitog prisvajanja pečata Općinskog vijeća, pa su pripadnici policije po nalogu Tužilaštva USK pretresali načelnički kabinet i o svemu još traje istraga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije