BiH

Vladajuća većina uvjerava da opozicija neće spriječiti Vladinu politiku

Vladajuća većina uvjerava da opozicija neće spriječiti Vladinu politiku
Foto: Velibor Tripić / Arhiva / Ilustracija | Sjednica NS RS: Većina uvjerava da opozicija neće spriječiti Vladinu politiku

BANJALUKA - Narodna skupština RS danas na posebnoj sjednici raspravljaće o budžetu i Ekonomskoj politici za 2021. godinu i iz vladajuće većine uvjeravaju da opozicija neme šansu da spriječi izglasavanje ovih dokumenata niti da obori vladajuću većinu.

Ovoj tvrdnji u prilog ide i činjenica da se ni u opoziciji nisu odlučili na taj korak, što proizlazi i iz njihovih izjava.

Tako Milan Radović, odnedavni zamjenik predsjednika SDS-a, kaže da opozicija zasad nema namjeru da rušiti Vladinu politiku ili skupštinsku većinu, za koju on ocjenjuje da je zasad stabilna, ali da će kritikovati sva rješenja za koja smatra da nisu dobra.

"Moj fokus će biti na analizi programa, sugestije i prijedlozi, ali i kritika, jer mislimo da je trebalo uraditi bolje, a isto je i sa budžetom. U Programu ekonomskih reformi Vlade RS se više govori o opštim ekonomskim prilikama, o javnoj potrošnji, o povećanju poreskih prihoda bez racionalizacije budžetskih rashoda, o digitalizaciji i donošenju određenih zakona, a mnogo manje o načinu za privlačenje privatnih investicija koje bi povećale BDP, zaposlenost i privatnu potrošnju", kaže Radović.

I Jelena Trivić, zamjenica predsjednika Kluba poslanika PDP-a, kaže da bi ona glasala "odmah" da se smijeni postojeća većina, ali da će opozicija sačekati da vidi koliko će poslanika biti u vladajućoj većini te da će se na sjednici fokusirati na materijale i prijedloge Vlade, za koje tvrdi da su loši.

"Rupa u budžetu je skoro milijardu, što znači da bez zaduženja i finansiranja budžet ne bi mogao funkcionisati. To govori koliko je katastrofalna situacija. Privrednici u toj situaciji mogu očekivati da će se Vlada fokusirati na vraćanje duga, koji sada ubrzano raste", kaže Trivićeva za "Nezavisne".

Duško Ivić, šef Kluba poslanika DNS-a, koji se odnedavno nalazi u opoziciji, kaže da će prvo pokušati da vide da li će u Skupštini dobiti novi raspored sjedenja, koji su zatražili nakon izlaska iz koalicije.

"Ovo su tektonski poremećaji koje je pokrenuo DNS i to se odrazilo i na neizvjesnost u vezi s pitanjem koliko će kojih poslanika gdje sjediti i na kojim mjestima u NS RS. Danas zasjeda Kolegijum u pola deset pa ćemo vidjeti da li su donijeli odluku", rekao je juče Ivić za "Nezavisne". Što se tiče većine, Ivić kaže da su oni spremni da danas glasaju za smjenu ove većine, a onda da se formira vlada nacionalnog jedinstva, iza koje bi stale sve stranke.

"Nastupaćemo kao prava opozicija i ozbiljna stranka koja ima svoje principe i svoj program. Kritikovaćemo sve što ne bude dobro, a podržaćemo sve ono što bude bilo dobro", rekao je Ivić.

Srđan Mazalica, zamjenik Kluba SNSD-a, tvrdi da većina ima više od 48 glasova na koje može računati.

"Ako bi došlo do blokada samo radi blokada, onda oni treba da pogledaju u oči građanima i objasne im posljedice ako RS ne bude mogla da izvršava svoje obaveze. Sve ove godine vladajuća većina je uspijevala da održi sistem i da ispunjava sve svoje obaveze, za razliku od FBiH. Mi ih ne molimo da glasaju za budžet i Ekonomsku politiku, nego da ne blokiraju razvoj RS", rekao je Mazalica za "Nezavisne".

Komentarišući rješenja koja će se naći u Skupštini, Mazalica je rekao da ona predstavljaju realne mjere u odnosu na situaciju u vezi s pandemijom i problemima koje je ona izazvala.

"A kad je u pitanju program ekonomske politike, uvijek se može nešto, bilo kroz izmjene ili zaključke, ugraditi u dokument koji može predstavljati konstruktivan doprinos opozicije", zaključio je Mazalica.

Inače, budžet za iduću godinu iznosi 3,795 milijardi KM, a poslanici Narodne skupštine RS raspravljaće i o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o igrama na sreću - po hitnom postupku, Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske - po hitnom postupku, Prijedlogu odluke o iznosu garancija koje može izdati Republika Srpska u 2021, Prijedlogu odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2021. godinu i Prijedlogu odluke o kratkoročnom zaduživanju Republike Srpske emisijom trezorskih zapisa za 2021. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije