BiH

Vladislavu Bajcu Kočićevo pero

Vladislavu Bajcu Kočićevo pero
Vladislavu Bajcu Kočićevo pero

Vladislav Bajac je dobitnik "Kočićevog pera" za proljeće 2010. godine, nagrade koju dodjeljuje Zadužbina "Petar Kočić'' za visoka dostignuća u savremenoj književnosti.

Bajac je nagrađen za roman "Hamam Balkanija", a odluku o njegovom izboru za laureata jednoglasno je donio žiri u sastavu: Nikola Strajnić, Mladen Vesković i Nikola Vukolić.

"Bajac je jedno već afirmisano ime i to ne samo na srpskom jezičkom području, a nagrađena knjiga je već ovjenčana brojnim nagradama tako da činjenica da joj je pripalo i 'Kočićevo pero' ne iznenađuje" rekao je direktor Zadužbine Nikola Vukolić i dodao da je riječ o jednom savremenom nastavljaču Kočićevog i Andrićevog pripovijedanja.

Vukolić je istakao činjenicu da je Bajac jedan od najnagrađivanijih i najprevođenijih srpskih pisaca u posljednje vrijeme i da je Zadužbina dobila puno pozitivnih reakcija na činjenicu da će upravo ovaj pisac biti nagrađen ovim priznanjem koje Zadužbina dodjeljuje već gotovo petnaest godina.

Komponovan tako da se u njemu naizmjenično smjenjuju 16. vijek i naše vrijeme, ćirilična i latinična poglavlja, roman Vladislava Bajca je izvrsno napisana proza o identitetu i o dilemama koje se otvaraju u njegovim istorijskim junacima i u izmišljenim junacima sa stvarnim imenima.

Nagrada će Bajcu biti uručena 21. maja, u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda, a o njegovom stvaralaštvu i nagrađenoj knjizi će govoriti članovi žirija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije