SP Qatar 2022.

BiH

Vladislavu Bajcu Kočićevo pero

Vladislavu Bajcu Kočićevo pero
Vladislavu Bajcu Kočićevo pero
Nevena Vržina, Tanja Stupar-Trifunović

Vladislav Bajac je dobitnik "Kočićevog pera" za proljeće 2010. godine, nagrade koju dodjeljuje Zadužbina "Petar Kočić'' za visoka dostignuća u savremenoj književnosti.

Bajac je nagrađen za roman "Hamam Balkanija", a odluku o njegovom izboru za laureata jednoglasno je donio žiri u sastavu: Nikola Strajnić, Mladen Vesković i Nikola Vukolić.

"Bajac je jedno već afirmisano ime i to ne samo na srpskom jezičkom području, a nagrađena knjiga je već ovjenčana brojnim nagradama tako da činjenica da joj je pripalo i 'Kočićevo pero' ne iznenađuje" rekao je direktor Zadužbine Nikola Vukolić i dodao da je riječ o jednom savremenom nastavljaču Kočićevog i Andrićevog pripovijedanja.

Vukolić je istakao činjenicu da je Bajac jedan od najnagrađivanijih i najprevođenijih srpskih pisaca u posljednje vrijeme i da je Zadužbina dobila puno pozitivnih reakcija na činjenicu da će upravo ovaj pisac biti nagrađen ovim priznanjem koje Zadužbina dodjeljuje već gotovo petnaest godina.

Komponovan tako da se u njemu naizmjenično smjenjuju 16. vijek i naše vrijeme, ćirilična i latinična poglavlja, roman Vladislava Bajca je izvrsno napisana proza o identitetu i o dilemama koje se otvaraju u njegovim istorijskim junacima i u izmišljenim junacima sa stvarnim imenima.

Nagrada će Bajcu biti uručena 21. maja, u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda, a o njegovom stvaralaštvu i nagrađenoj knjizi će govoriti članovi žirija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije