BiH

Vladu RS formiraju SNSD, DNS, SP i SDA?

Vladu RS formiraju SNSD, DNS, SP i SDA?
Vladu RS formiraju SNSD, DNS, SP i SDA?

BANJALUKA - SNSD, DNS i SP sutra će u Zvorniku najvjerovatnije postići konačan dogovor o formiranju vlasti u RS.

Ukoliko se ispune izvjesna predviđanja, ostaje samo pitanje koga će tražiti da podrži većinu: koaliciju "Domovina", poslanike iz SDA ili će se uzdati u "preletače" iz Saveza za promjene.

Da će sastanak biti održan danas potvrdili su i Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, i Petar Đokić, lider SP-a, koji je naglasio da počinju veoma ozbiljni pregovori i da je riječ o ozbiljnim partnerima.

"Ne vjerujem da će sutra biti poznato bilo šta što se odnosi na mandatara zato što ćemo sutra razgovarati, a kakav će ishod razgovora biti to ne možemo nagađati", rekao je danas Đokić.

Predsjednik SNSD-a dan ranije rekao je da će u petak na sastanku SNSD-a, DNS-a i SP-a biti proglašeno partnerstvo i da će sve biti dogovoreno, te da se već zna ime mandatara za novi sastav Vlade RS.

Iako još nije bilo riječi o pojedinačnim funkcijama, nezvanično saznajemo da će SNSD dati premijera, DNS predsjednika Narodne skupštine RS, dok će Socijalistička partija insistirati na tome da dobije mjesto ministra policije, za šta je zainteresovan Đokić. Pored MUP-a, SP će tražiti još dva ministarstva, dok će DNS kao druga stranka po snazi u koaliciji tražiti četiri ministarska mjesta. Po ovoj računici, SNSD-u bi pripalo šest ministarstava, dva bi dobile "Domovina" i SDA, te jedno HDZ BiH.  

SNSD, DNS i SP imaju većinu od 42 poslanika, s tim da će ta većina, kako saznajemo, biti povećana sa sigurno tri poslanika koalicije "Domovina" te, kako nezvanično saznajemo, sa još dvojicom "preletača" iz Saveza za promjene.

"Matematički, vlast se može napraviti bez 'Domovine', ali to bi bila avantura i zaobilaženje jednog naroda", rekao je Senad Bratić, novoizabrani poslanik SDA u NS RS, ne želeći da otkriva ko im je bliži blok: SNSD-a ili onaj okupljen oko Saveza za promjene.

Za razliku od bloka okupljenog oko SNSD-a, koji će već sutra u Zvorniku učvrstiti savezništvo, u opoziciji tvrde da oni nemaju većinu ističući da SNSD, DNS i SP imaju 39 mandata, a da s ostala tri mandata raspolažu Nova Srpska Adama Šukala i radikali Dragana Đurđevića.

"Većinu još nema niko i to je sigurno. SNSD ima 29 poslanika, DNS pet, kao i SP. Ja tu ne vidim većinu", rekao je Igor Crnadak, generalni sekretar PDP-a.

Inače, kako nezvanično saznajemo, ukoliko ipak sutra ne dođe do najavljenog sastanka SNSD-a, DNS-a i SP-a u Zvorniku, lideri ove tri partije sastaće se tokom vikenda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije