BiH

Vlajki: Poplave pokazale da je BiH nemoguća država

 Vlajki: Poplave pokazale da je BiH nemoguća država
Vlajki: Poplave pokazale da je BiH nemoguća država

BANJALUKA - Potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki izjavio je da je situacija sa poplavama, koje su zadesile Republiku Srpsku i Federaciju BiH /FBiH/, pokazala da je BiH nemoguća država, a da o tome najbolje svjedoči slaba koordinacija nivoa BiH i entiteta.

"Koordinacija između entitetskog i nivoa BiH bila je krajnje slaba", rekao je Vlajki novinarima u Banjaluci.

On je dodao da su ljudi bili iznenađeni kada je voda poplavila ulice i kuće, naglašavajući da ih niko nije obavijestio da će se tako nešto desiti.

"Zar zaista apsolutno niko u hidrometeorološkim zavodima nije mogao povezati kišu, podzemne vode, nabujale rijeke koje se ulivaju u Savu, naše loše nasipe, i kao rezultat moguće poplave", zapitao je Vlajki.

Prema njegovim riječima, poplava je sve u Republici Srpskoj dočekala asolutno nespremne.

"Uništili smo sistem opšte narodne odbrane i društvene samozaštite i nismo ga ničim zamijenili, nedostajala nam je i jasna hijerarhijska organizacija sastavljena od kompetentnih i specijalnih jedinica i individua", rekao je Vlajki.

On je poručio da bi svi načelnici opština gdje su se desile tragedije trebalo da, kao sada u Hrvatskoj, preispitaju svoju odgovornost.

Vlajki je kritikovao pojedine političke stranke, navodeći da posjeduje dokaze o međusobnoj netrpeljivosti suparničkih stranaka koje su se ispoljavale kada je trebalo koordinisati akcijom protiv poplave.

"Ima i primjera gdje vlasti na poplavljenim područjima nisu htjele pružiti pomoć u ljudstvu i mašinama ukoliko je ta pomoć dolazila od protivničke partije", tvrdi Vlajki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije