BiH

Vlast i opozicija do sporazuma preko zajedničke komisije

Vlast i opozicija do sporazuma preko zajedničke komisije
Foto: Jelena Đurđević | Vlas i opozicija do sporazuma preko zajedniče komisije

BANJALUKA - Nedeljko Čubrilovic, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS), rekao je nakon sastanka sa predstavnicima političkih partija da je dogovoreno da se formira komisija koja će raditi na sporazumu "O principima političkog djelovanja i koordinacije".

On je rekao da se nada da više neće biti situacija kao što su bile na prethodnim sjednicama, te da su današnjem sastanku svi pristupili odgovrno i složili se da je svima cilj funkcionisanje institucija RS.

Što se tiče komisije koja će biti formirana to bi trebalo da se desi već naredne sdmice.

Sastanku sa predsjednikom NS RS prisustvovali su iz vladajuće koalicije Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, Marko Pavić predsjednik DNS-a i Petar Đokić, predsjednik SP-a, te predsjednici opozicionih stranaka SDS-a Vukota Govedarica, PDP-a Branislav Borenović i NDP-a Dragan Čavić.

Dragan Čavic, predsjednik NDP-a, rekao je da je otvoreno nekoliko tema i da je evidentno da nemaju iste stavove ali da imaju volju.

"Mi smo donijeli tekst i predložili i očekujemo da će prije zasijedanja NS RS doći do dogovora", rekao je Čavić.

Istakao je da ne može da garantujem da će do dogovora doći, ali "vidjećemo".

"Nikome od nas nije u interesu da iz NS RS idu slike koje ne afirmišu rad najviše zakonodavne institucije. Postoji raspoloženje kod svih da razgovaramo i to ohrabruje", dodao je Čavić.

Naveo je da su viđenja o temama koje su predložili bila različita.

"Vladajući su stavili neke teme koji oni smatraju bitnim. Dužni smo svi da u najkraćem mogućem roku predložimo po jednog člana iz svih šest stranaka koji će pokušati sva pitanja da stave na jedan papir i što je moguće više postignu saglasnost i onda da sjednemo i vidimo", rekao je Čavić.

Vukota Govedarica, lider SDS-a, rekao je da je razgovarano o najbitnijim političkim temama u RS.

"NS RS je potreban demokratski ambijent u kojem će se poštovati i ustav i zakoni. Dokument koji je potupno suprotan političkom ambijentu u kojem vlada bezakonje i anarhija", rekao je Govedarica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije