BiH

Vlast i opozicija ostali na istim pozicijama u vezi referenduma

Vlast i opozicija ostali na istim pozicijama u vezi referenduma
Foto: Vladimir Stojaković | Vlast i opozicija ostali na istim pozicijama oko referenduma

BANJALUKA - Narodna skupština RS stavljajući van snage odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH konstatuje da nisu prestali razlozi za raspravu i ocjenu načina nastanka tih institucija, saopšteno je iz te institucije.

"RS je Dejtonskim mirovnim sporazumom potvrđena državnost koju je unijela u mirovne pregovore, dajući joj za pravo da bude strana u sporazumijevanju o promjeni svakog od 11 aneksa Dejtonskog sporazuma zajedno sa FBiH. To podrazumijeva da RS ima pravo i obavezu da se izjašnjava o svim pitanjima od interesa za pravni položaj, status, pa i o pitanjima nadležnosti za pravosuđe u skladu sa Aneksom IV", navedeno je.

Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović izjavila je da se na sjednici Narodne skupštine vidjelo da postoje dvije strane koje, očito, ne mogu da nađu saglasnost u nekim strateškim pitanjima.

"To se u Skupštini vidi mjesecima, a možda i godinama", rekla je Cvijanovićeva.

Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS, rekao je da je Savez za promjene svojim nastupom realizovao deklaraciju SDA sa njihovog kongresa održanog 26. maja o ukidanju RS i njenih institucija. Ustvrdio je da je ovakva odluka donesena zbog spoljnopolitičkog tajminga, dodavši da očekuje prijateljski odnos austrijskog parlamenta i novog austrijskog premijera prema RS.

Igor Žunić, zamjenik predsjednika Kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, smatra da je opozicija svojim pristupom pokazala da joj nije stalo do sprovođenja referenduma, te je dodao da referendum nije otkazan, već odgođen za period nakon 2018.

"Od samog početka skupštinske rasprave bilo je jasno da s takvom pričom opozicije nećemo biti u mogućnosti da kvalitetno sprovedemo rezultate referenduma", rekao je Žunić.

U opoziciji, pak, smatraju da su Milorad Dodik, predsjednik RS, i vladajuća većina otkazivanjem referenduma zapravo ispunili nalog strancima. Ustvrdili su da Dodik svojom politikom, koja je razobličena, RS vodi u izolaciju i sukobe. Tako Vukota Govedrica, predsjednik SDS-a, rekao je da je Dodik pokazao da je priča o referendumu bila manipulacija naroda, lider NDP-a Dragan Čavić da je ispunio nalog ambasadora SAD Morin Kormak da referendum otkaže, a ne da suspenduje, kako je najavljivao, a predsjednik PDP-a Branislav Borenović je rekao da je Dodik pokazao da je njegova vlast ne samo smetnja razvoju RS, nego velika laž i prevara, te da se jedino promjenom vlasti građani RS mogu nadati nekom normalnom životu. Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, ocijenio je da vlast u RS nije iskreno opredijeljena za ukidanje odluke o referendumu, za koji je ocijenio da je neustavan, a Senad Bratić, potpredsjednik NS RS, rekao je da je propuštena šansa da se referendum poništi.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark ocijenio je da je odluka Narodne skupštine "korak u pravom smjeru koji će ublažiti višegodišnje političke tenzije". Dodao je da u fokusu pravosuđa, bez obzira na to o kojem nivou je riječ, treba da bude nepristrasnost, nezavisnost i efikasnost sudova, što je važan dio evropskih integracija.

Iz OHR-a je saopšteno da je odluka Narodne skupštine predstavljala otvoreno osporavanje suvereniteta BiH i kršenje obaveza i dužnosti koje RS ima na osnovu Aneksa 4 i Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

"Brinu nas i neki drugi zaključci donijeti na sjednici NS RS, posebno oni koji traže ponovno uvođenje odluke o referendumu čim bude postignut konsenzus svih značajnih političkih subjekata u RS te podršku za inicijativu o građanskoj peticiji na istu temu. U vezi s tim, visoki predstavnik želi istaći da vlasti RS imaju pravo organizovati referendume samo o pitanjima koja spadaju u njihove ustavne nadležnosti", ističu iz  OHR-a i dodaju da to očigledno nije slučaj sa zakonima kojima se osnivaju pravosudne institucije na državnom nivou niti kada su u pitanju odluke visokog predstavnika.

Dodik: SzP hronični gubitnici i izdajnici

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da su predstavnici Saveza za promjene (SzP) opozicija Srpskoj, a ne njemu, jer nisu htjeli nijedan konsenzus koji im je nudio.

Povodom dešavanja na sjednici Narodne skupštine Dodik je ocijenio da su predstavnici Saveza za promjene hronični gubitnici i izdajnici.

"Kada izdaja pređe u vrstu takvih kvalifikacija kako se oni ponašaju u pokušaju da opravdaju svoje izdajništvo na nivou BiH, onda je to za njih put bez povratka", rekao je Dodik. Naveo je da su predstavnici opozicije u jednom trenutku pokušali da kažu da se on nedolično ponaša u Narodnoj skupštini kada im to odgovara.

"Oni su naučili na monolog, a ne na dijalog. Smatrali su dovoljnim to što imaju otvorene mogućnosti da napadaju Milorada Dodika koji nije tu. Tako su i danas uradili. Ostrvili su se na mene, a ja tu nisam bio", rekao je Dodik, osvrćući se na jučerašnju pres-konferenciju lidera Saveza za promjene u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije