BiH

Vlast u FBiH u ćorsokaku i zbog apelacije

Vlast u FBiH u ćorsokaku i zbog apelacije
Foto: N.N. | Vlast u FBiH u ćorsokaku i zbog apelacije

SARAJEVO - Sve je izvjesnije da će formiranje vlasti u Federaciji BiH sačekati odluku Ustavnog suda BiH na apelaciju koju su stranke okupljene oko "bh. bloka" i SDA uputile kao žalbu na odluku, odnosno uputstvo Centralne izborne komisije (CIK) BiH za popunjavanje Doma naroda FBiH, odlučivši da to bude po popisu iz 2013. godine, ali uz poštivanje Ustava FBiH.

Međutim, HDZ BiH i stranke okupljene oko HNS-a, iako se nisu složile s odlukom CIK BiH o popunjavanju Doma naroda FBiH, kažu da će uvažiti odluku ove komisije.

Naime, iz ovih stranaka najavljuju da neće učestvovati u delegiranju izaslanika u ovo zakonodavno tijelo dok Ustavni sud BiH ne kaže svoje.

Dženan Đonlagić, član Predsjedništva Demokratske fronte i poslanik u Predstavničkom domu BiH, za "Nezavisne" kaže da ne bi trebalo da bude formiranja Doma naroda FBiH sve dok Ustavni sud BiH ne odgovori na apelaciju SDP BiH, DF-a i SDA, koju su ove stranke pripremile, a zbog odluke pet članova CIK-a da donese odluku da se ovaj dom popunjava po popisu iz 2013. i po Ustavu FBiH.

"To je protivustavna odluka, jer Ustav jasno kaže da se moraju koristiti demografski podaci iz 1991. godine. Neće se ići u formiranje vlasti u FBiH dok Ustavni sud BiH ne donese odluku, jer bi poništenjem CIK-ove odluke Dom naroda FBiH bio neustavan", kaže Đonlagić.

Smatra da bi trebalo pričekati i s formiranjem Vijeća ministara BiH dok se ne formira vlast u FBiH.

I Samed Rešidat (DF), poslanik u Predstavničkom domu BiH, kazao je da će ova stranka svakako čekati odluku Ustavnog suda BiH i da neće učestvovati u delegiranju.

Iz SDP BiH su juče poručili da neće učestvovati u delegiranju za Dom naroda FBiH dok Ustavni sud BiH ne donese odluku o njihovoj apelaciji.

"U suštini nije ni praksa da kantonalne skupštine delegiraju izaslanike dok ne dobiju odluku Ustavnog suda BiH. S obzirom na to da je SDP zajedno sa 'bh. blokom' odlučio da će čekati odluku Ustavnog suda BiH mi nećemo učestovati ni u popuni Doma naroda dok ne bude odluka", kazali su "Nezavisnim" iz SDP-a.

Dragan Čović, lider HDZ BiH, izjavio je za medije u FBiH da će stranka koju predvodi uvažiti odluku CIK BiH u vezi s popunom Doma naroda Parlamenta FBiH.

"Mi se s tim konceptom ne slažemo, ali kao legalisti uvažit ćemo tu uputu. Lično sam uvjeren da ćemo bez izmjena Izbornog zakona teško dobiti izvršnu vlast u FBiH, ali tu smo da tražimo zajednička rješenja i u posljednjih petnaestak dana pregovaramo unutar FBiH kako bi se to rješenje pronašlo", rekao je Čović.

Kazao je da stranka koju predvodi, HNS i on lično smatraju da izmjene Izbornog zakona može donositi isključivo Parlamentarna skupština BiH.

Iz SDA juče niko nije odgovarao na naše pozive, ali su već ranije iz ove stranke najavili da će tražiti pravni lijek za odluku CIK-a i da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Inače, nakon oktobarskih izbora u BiH, kada je u pitanju Federacija, dosad je formiran samo Predstavnički dom Parlamenta FBiH i izabran predsjedavajući Elvir Karajbić iz SDP-a, nakon čega je sjednica prekinuta, tako da još nisu izabrani potpredsjednici ovog doma Parlameta FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije