BiH

Pratite nas na Google news

Vlasti na svim nivoima da ostanu na evropskom putu

Vlasti na svim nivoima da ostanu na evropskom putu
Vlasti na svim nivoima da ostanu na evropskom putu
Srna

SARAJEVO - Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda istakao je da Evropski parlament želi pomoći BiH na njenom putu ka EU, te poručio da vlasti na svim nivoima treba da ostanu na reformskom putu koji nema alternativu.

Preda je, u razgovoru sa hrvatskim i bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, pozdravio napredak u sprovođenju reformi i odlučnost BiH da nastavi institucionalne i socioekonomske reforme, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, reformu pravosuđa i uprave. 

Čović i Izetbegović izrazili su zadovoljstvo posvećenošću EU evropskom putu BiH i jasnoj poruci o otvorenoj perspektivi članstva u EU za zapadni Balkan, kao i očekivanje da će podrška institucija EU i država članica biti nastavljena u okviru napretka BiH na evropskom putu, naročito u postupku sticanja statusa kandidata, saopšteno je iz Predsjedništva BiH. 

Oni su naglasili da je BiH snažno opredijeljena da održi pozitivan zamah i nastavi reformske procese i napredak u okviru procesa integrisanja u EU, te naveli da u vrhu prioriteta BiH ostaju sprovođenje Reformske agende, efikasno funkcionisanje mehanizma koordinacije, te nastavak realizacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. 

U delegaciji je bio i predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i (samoproglašenim) Kosovom Tonino Picula, a sastanku je, u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, prisustvovala savjetnik Marija Milić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije