BiH

Vlasti u BiH bez dogovora o kovid propusnicama

Vlasti u BiH bez dogovora o kovid propusnicama
Foto: Pixabay | Vlasti u BiH bez dogovora o kovid propusnicama

BANJALUKA, SARAJEVO - Vakcinisani građani BiH, bez obzira na to koju vakcinu protiv virusa korona su primili, često nailaze na blokade na granicama zemalja EU, jer problem predstavlja to što BiH nema jedinstvenu kovid potvrdu te se često QR kod ne može očitati, a čini se da se rješenje ovog problema još ne nazire.

Dok u Ministarstvu civilnih poslova BiH kažu da bi se sa državnog nivoa moglo upravljati izdavanjem, odnosno verifikacijom kovid potvrda, potrebna je saglasnost oba entiteta i Brčko distrikta, na čemu, kako su naveli, ovo Ministarstvo radi od maja ove godine uz učešće Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

"Na ovu temu održan je u junu ove godine i sastanak sa predstavnicima Delegacije EU u BiH te su BiH prezentirani uslovi koje mora ispuniti svaka zemlja nečlanica EU za prepoznatljivost nacionalnih kovid-19 potvrda unutar EU", naveli su u MCP BiH za "Nezavisne novine".

Dodali su da je ovo ministarstvo na ovu temu pripremilo i dostavilo posebnu informaciju Savjetu ministara BiH te da i dalje očekuju da se ova informacija razmotri, da se donesu odgovarajuće odluke u pogledu daljeg rada na implementaciji tehničkog rješenja.

Sa druge strane, u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS ponovili su da Evropska unija od trećih zemalja ne traži "jedinstvenu potvrdu" koju izdaje jedna organizacija, već je dala preporuke za unificiranu potvrdu, koja u svim državama ima iste podatke i digitalne elemente.

Te su tako napomenuli, kada je riječ o ideji da se u ispunjavanje uslova za izdavanje digitalne potvrde o vakcinaciji, prebolovanoj bolesti i rezultatima testiranja uključi IDDEEA, da je ta agencija zadužena za izradu ličnih karata i pasoša i da nema nikakvu nadležnost u bilo kojem obliku da učestvuju u procesu prikupljanja, obrade i razmjene zdravstvenih podataka, a pogotovo ne za izdavanje zdravstvenih potvrda.

Dodali su da u RS postoji sertifikaciono tijelo Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, informaciono društvo i visoko obrazovanje RS koje je zakonski nadležno za izdavanje digitalnih sertifikata za organizacije javne uprave u Srpskoj.

Podsjećamo da je o ovom problemu početkom ovog mjeseca govorio i Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, koji je kazao da se ovo pitanje odnosi na BiH kao državu prije svega.

"S obzirom na to da QR kodovi nisu u evropskom gejtveju prepoznati, onda građani u pojedinim zemljama imaju problem sa čitanjem tih kodova, a te zemlje su na bazi svojih odluka donijele taj sistem evropske digitalne kovid potvrde", rekao je tada Šeranić.

Šeranić dodaje da se u Srpskoj pripremaju, bilo da je u pitanju legislativa zbog praćenja i čuvanja takve vrste podataka ili obezbjeđivanje elektronskog digitalnog pečata i odluke kako formirati data centar sa svim ovim potrebnim podacima da bi se oni mogli verifikovano provjeravati na zahtjev iz EU.

Da se o ovom pitanju puno govorilo, a malo šta uradilo, za "Nezavisne novine" je kazao Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji je istakao da uopšte nije bitno koji je tačno problem ovdje u pitanu, već je bitna činjenica da ni bazične stvari koje su u interesu svih građana vlasti nisu u stanju da dogovore.

"Kada vam se počnu zaklinjati u izbornoj kampanji da će biti bolje građanima, treba se sjetiti ovakvih stvari, da nisu u stanju elementarne stvari, koje olakšavaju kretanje građana, dogovoriti, a koje ne koštaju nikoga, niti su okrenute protiv bilo koga", mišljenje je Magazinovića.

Dodao je da je problem što se bh. građani ne mogu kretati normalno, jer neko nije uradio ono što mu je bio posao, što to ne želi, što blokira ili, kako je kazao, što mu se tako može.

"Suština je da ovo traje predugo i da nije riješeno, jer oni čiji je to posao znaju da je prag tolerancije građana BiH velik te da ne moraju ništa raditi bez ikakve reakcije, sankcije ili posljedice", naveo je Magazinović za "Nezavisne novine".

 

 

AF: Rusija, pored potvrde o vakcinaciji, od stranaca traži i PCR test

Građani BiH prilikom ulaska u Rusiju, bez obzira na potvrdu o vakcinaciji, moraju da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata, kao i valjan razlog ulaska, kazao je Duško Perović, Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi.

Kako je Perović istakao za "Nezavisne novine", bh. građani, zbog epidemiološke situacije u BiH i velikog broja smrtnih slučajeva, iako su vakcinisani, moraju imati i negativan PCR test, kao i pozivno pismo ili neki drugi dokaz zbog čega ulaze u Rusiju.

"Ja sam vakcinisan ruskom vakcinom u Rusiji, imam njihov QR kod na potvrdi, ali kao strani državljanin, iako radim u Moskvi, morao sam na aerodromu da uradim PCR test", kazao je Perović.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije